Реклама / Ads
3| 6845 |07.05.2011 ПОЛИТИКА

Бан Ки-мун: България е модерна страна на мир и толерантност

.
Бан Ки-мун
Осама бен Ладен може да е убит, но неговото движение и идеи може да живеят още. Трябва да сме много бдителни и съм решен да работя заедно със световните лидери за борбата с тероризма. България може да допринесе за мира и сигурността по света.
 

Това обяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в интервю за БНР. Той е на двудневна визита в нашата страна по покана на премиера Бойко Борисов.

„Осама Бен Ладен и неговите съмишленици са виновни за убийството на хиляди хора чрез бомбени атентати и други терористични атаки. Затова той наистина трябваше да отговаря за престъпления срещу човечеството. Световната общност работи усилено за унищожаването на международния тероризъм. След като станахме свидетели на всички тези ужасни атентати, ООН разработи глобална антитерористична стратегия. Цялата международна общност се обедини около тази стратегия, но трябва да направи още”, посочи Бан Ки-мун.

Предупреждението му, че идеите на терорист № 1 са още живи и опасни идва, след като вчера в специална декларация афганистанските талибани обявиха, че смъртта на лидера на „Ал Кайда” Осама бен Ладен ще даде нов тласък на борбата срещу „нашествениците“ в Афганистан – САЩ и съюзниците им от НАТО. Това е първата реакция на талибаните, в която те приемат за факт смъртта на Бен Ладен.

Генералният секретар на ООН подчерта още, че очаква по-голям принос от България в опазването на мира и сигурността по света. „България е член на ЕС. Тя има толкова дълга история и цивилизация. Това е модерна страна на мир и толерантност. Вие можете да допринесете за мира и сигурността. Изпратили сте свои войници – мъже и жени в Афганистан, Африка, Косово. Затова очаквам още по-голям принос от България. От получател вие се превърнахте в страна донор на помощ за развитие. Преминахте през много важен исторически преход към пазарна икономика и демокрация. Този опит можете да споделите с хората от Близкия изток и Северна Африка, които сега се стремят към повече свобода и демокрация. Ето защо наистина разчитам на лидерството на България”, посочи Бан Ки-мун.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 14541 |13.04.2011 Д. Иванов: След кризата в България идва страхотен кошмар и колапс . 34| 6427 |09.04.2011 САЩ: Безнаказаност, корупция, злоупотреба с власт в България . 35| 5900 |03.04.2011 М. Димитров: СДС е дясната алтернатива за България . 14| 5954 |09.03.2011 България: повишаване на политическата сеизмичност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads