Реклама / Ads
0| 9289 |08.04.2022 ПОЛИТИКА

Бивш съветник на Путин пред ”Кориере дела сера”: Ако продължи ескалацията, ще бъдат поразени и цели в Европа

.
Владимир Путин
В интервю пред в. ”Кориере дела сера” бившият съветник на Елцин и Путин Сергей Караганов заяви, че става все по-вероятна ескалация на войната. Той обясни, че американците и техните партньори от НАТО продължават да пращат оръжия на Украйна. Според него, ако продължава така, ще бъдат поразени цели в Европа, за да се прекъснат линиите за комуникация.
 

Караганов, който все още е близък приятел на руския президент, е категоричен пред италианското издание, че се наблюдавало „увеличаване на неонацизма в Украйна, че тя ставала като Германия през 1936-37 г., и затова войната била неизбежна.


„Решихме да ударим преди още заплахата да е станала още по-смъртноносна”, каза Караганов, цитиран от 24 часа.


На въпрос как може да се нарече Украйна нацистка, след като има президент евреин, Караганов отговаря, че „нацизмът не е само да бъдеш срещу евреите, а и „надмощие на една нация над друга, унижаване на други нации”. Според руския политически и военен експерт било грешка навремето допускането на страните от Централна и Източна Европа в НАТО, защото Русия тогава била бедна.


Караганов смята, че няма да има смяна на лидерството в Русия, защото „водим война за преживяване срещу Запада, в която хората се обединяват около лидера. В Съединените щати никой не плати за войната в Ирак, така че имаме съмнения за демокрацията”.


Бившият съветник на Владимир Путин говори и за „западна експанзия в действие, както и за русофобия, наподобяваща антисемитизма между двете войни”. „Станахме свидетели на визии и структурни проблеми в западните общества, затова Кремъл реши да удари пръв. Между другото, тази военна операция ще бъде използвана за реновиране на руското общество –ще стане по-войнствено настроено, изтласквайки вън от елита непатриотичните елементи”.


Дали войната цели да преобърне присъствието на НАТО в Централна и Източна Европа,питат от изданието. „Повечето от инструкциите за нас са нелегитимни и едностранни, заплашват Русия и Източна Европа. Алчността и глупостта на американците и късогледството на европейците ни разкриха, че тези актьори не искат справедлив мир. Трябва да коригираме техните грешки”, убеден е Караганов.


За него демилитаризиране означава „унищожаване на украинските части, което става. Ако на Украйна се помага, това удължава агонията й”.


Руските войски се оттеглят от Киев, коментира вестникът, на което Караганов отвръща с въпрос : „А ако операцията по Киев цели да се разпръснат украинските части от театъра на юг и югоизток? Изходът може би ще бъде нов договор, може би със Зеленски все още там. Ще доведе до създаването на една страна, приятелка на Русия, на юг и югоизток, и може би ще има две Украйни”.


Политологът признава, че Русия ще бъде по-зависима от Китай и че не го е страх да стане негова пешка.

 

„Ние ще спечелим, защото руснаците печелят винаги. Но ще загубим много, ще загубим хора, ресурси, ще обеднеем. Готови сме да се жертваме , за да построим по-справедлива международна система. Искаме да изградим Крепост Русия,за да се защитим от хаоса, дори с риска да станем по-бедни. И хаосът може да залее Европа, ако тя не реагира на базата на интересите си. Това, което прави в момента, е самоубийствено”, допълва бившият съветник на Путин.

 

Сергей Караганов оглавява руския Съвет за външна и отбранителна политика. Той е и декан на Факултета за световна икономика и международна политика на московското Висше училище по икономика. В миналото Караганов е бил и близък съюзник на Евгений Примаков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 40738 |06.04.2022 Мирър: Шестима имат властта да свалят Путин. Кои са те? . 0| 135062 |06.04.2022 Положението в Русия се влошава, призна Путин в извънредно изявление . 0| 8345 |31.03.2022 Тони Николов: Москва 2024 - в столицата на Путинова Русия . 0| 9089 |29.03.2022 Военният експерт Михаил Самус: Сакралната дата 9 май силно влияе на Путин и генералите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads