Реклама / Ads
93| 11164 |27.07.2013 ПОЛИТИКА

БСП на Бузлуджа като на война; над 500 полицаи вардят соцелита

.
За първи път от много години насам БСП организира събора на Бузлужда като във военно време. Невиждани мерки за сигурност предприема МВР за охрана на социалистите. Над 500 униформени и цивилни агенти ще бдят за спокойствието на „червените” лидери и премиерът Пламен Орешарски.
 
Социалистите били стреснати от заканите на протестиращите да организират контрадействия по пътя към заветния "червен" връх. В навечерието на големия празник на столетницата бе хакнат сайта на партията, а в Уикипедия снимката на активистката Мая Манолова бе подменена с черна кокошка. Според експертите на партията по сигурността това били ясни знаци, че се готвят големи провокации, които могат да доведат до неприятни последици.
Орешарски е обещал да държи реч, в която ще обещае високи пенсии, нови работни места и рестарт на проекта АЕЦ „Белене”. В същият дух е и словото на Сергей Станишев: оптимизъм и светло бъдеще.

Национален събор на левицата е под мотото "България на хората". На историческата за социалистите поляна под връх Бузлуджа членове и симпатизанти на БСП ще отбележат 122-ата годишнина на организираното социалистическо движение в България.
Ще бъдат поднесени венци и цветя на барелефа на основоположниците на партията и на паметниците на Хаджи Димитър и на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Символично ще бъдат раздадени и електронните членски карти, този път на 122 нови млади членове на партията. Младежите от БСП пък ще пуснат 122 балона в бяло, зелено и червено и ще връчат младежко послание на премиера Орешарски да оправи държавата.

В същото време протестиращи габровци изпращат автобусите към Бузлуджа с черешово топче. Недоволните от управлението на Пламен Орешарски, които няколко пъти блокираха частично движението към прохода Шипка, днес за втори път ще извадят "оръдието", макет на използваното по време на революционната за българите пролет на 1876 г. Черешовото топче напомня и за подвига на опълченците, които са жертвали съзнателно живота си за свободата на България, са убедени протестиращите.

Идеята е днес да се подсили ефекта от протеста, който от миналата седмица е ограничен, поради липсата на разрешение да се блокира движението. Въпреки това си остава също толкова забележим.

„Отивайте и не се връщайте”, е един от ключовите плакати на протестиращите.

Заради очакваните провокации от протестиращи, които се заканиха да завардят пътищата към Бузлуджа, превърна подстъпите към планината в строго охранявана зона. От двете страни на Балкана, още в подстъпите към върха, от рано сутринта полицейски патрулки контролират идващите автобуси и коли. През съботния ден движението ще бъде само в едната посока – до обяд само към Бузлуджа, а след обяд - от върха надолу. Засилен ще бъде контролът и на прохода "Шипка" и по панорамния път към Бузлуджа.

Повечето от предвидените мерки се пазят в тайна. Имало сигнали за готвени провокации на самия събор. Тотална мобилизация е обявена и в НСО, чиито гардове ще охраняват премиера, Сергей Станишев и Михаил Миков, председател на Народното събрание.

Първоначално било решено полицаите да са 160, но в петък на служебно съвещание при министър Цветлин Йовчев шефове от МВР насотяли да се изкарат повече хора, за да е сигурно, че няма да стане някой гаф. Главниятн секретар Светлозар Лазаров, известен вече и с прякора Чичовото, бил особено настоятелен за увеличаване броя на униформените. Той представил и свой план за охраната на събора, който стари кучета в МВР определили като смешен и нереален. Ставало дума за идея сред хилядите социалисти да се пуснат цивилни куки, които под предтекст, че правят снимки за спомен да заснемат колкото се може повече лица, че ако стане нещо, да търсят извършителите сред фотосите.

Освен полиция, тайни агенти и НСО за реда и сигурността ще отговарят и над 100 частни охранители. Предполага се, че са от фирмата на тъста на главния секретар – Камен Пенков „Скорпио”, който по време на тройната коалиция бе зам.-министър на МВР.

Очаква се на събора да пристигнат десетки хиляди социалисти от цяла България. Те щели да подкрепят бурно кабинета „Орешарски” и да заклеймят протестите в София и някои други големи градове, които искато оставка и предсрочни избори.

 

Антон Кутев, който от няколко дена разнася някакъв камък из медиите и го показва с обяснението, че можели да го уцелят и - недай си боже, да го убият в нощта срещу сряда, заяви по повод събора: "Хората на Бузлуджа ще бъдат стотици пъти повече от тези на жълтите павета".



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 12758 |24.07.2013 Близнашки за Фрогнюз: Като поредния кръволок Орешарски може да влезе в историята . 23| 12644 |12.07.2013 Олигарси се щурат като пилци из Сингапур, Швейцария и други сокаци . 77| 14665 |28.06.2013 М. Константинов: Гарантирам бързо падане, след като вдигнаха и журналистите срещу себе си . 118| 9400 |21.04.2013 Борисов: Да се стегнем като народ, за да си стегнем и държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads