Реклама / Ads
19| 6046 |06.10.2013 ПОЛИТИКА

БСП: ГЕРБ отрича отговорността си, очевидно ние трябва да я поемем

.
Отговорността да работи парламентът и да има законодателство и политически ред очевидно е на управляващите партии, защото ГЕРБ отрича своята отговорност. Нормалният ред би бил отговорността да е на всички. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ Валери Жаблянов.
 

Според него, кворумът в един парламент следва да бъде резултат от дневния ред на политиката, обществото и задачите, които има България.

Отказът на ГЕРБ да разбере това, по думите му, ще наложи да се търси начин да се компенсира отсъствието им. Той коментира, че на проведеното вчера заседание на Националния съвет на партията са обсъждани мерки как да бъде постигнато това, сред които: подобряване на вътрешния ред в групата, организация на присъствието на заседанията и подобряване на диалога с ДПС в тази посока. "Като други точки, залегнали в него, депутатът посочи: анализ на актуалната политическа обстановка в страната; стоте дни на кабинета; кадровата политика на правителството и на партията в изострената обстановка в страната, както и решение за подготовка на конгреса за евроизборите".

 "Участието в работата на парламента е задължение на всеки депутат. Когато сте се явили на избори и са ви гласували доверие няколко десетки хиляди граждани, не е морално да не влизате в пленарна зала или да сте там и да твърдите, че ви няма", категоричен бе Жаблянов. По думите му, промени в Правилника за дейността на НС не могат да решат този проблем без разбиране на депутатите, че имат отговорност към конституцията и гражданите. "Правителството разполага с парламентарно мнозинство". Той коментира, че парламентарният контрол и вотът на недоверие са инструмент за контрол от страна на опозицията.

"Опозицията нищо не иска да пита, нито гласува внесеният си вот на недоверие, следователно всичко е наред според тях", заяви народният представител. Според него вотът на недоверие е сериозен инструмент и ГЕРБ "го опорочиха и го превърнаха в маскарад". По думите му те трябва да променят отношението си, тъй като парламентът е много сериозен и ще продължи да работи. Той изрази надежда ГЕРБ да има своя принос за това. Жаблянов категорично отрече твърденията за спиране на въпроси на опозицията към представители на правителството. Депутатът подчерта, че БСП също е заинтересована от силен контрол и задава важни въпроси към министрите и премиера Орешарски.

"В настоящия момент правителството разполага с парламентарно мнозинство и за това съдя по гласуването на вота на недоверие", заяви депутатът. Той коментира, че това Народно събрание е започнало работата си в много тежки условия и атаките спрямо него не са спирали. По думите му, оспорвайки легитимността му, ГЕРБ наричат нелегитимни и себе си. Президентът е част от кризата в страната".

На въпрос, относно връщането на параграф 12 от Закона за досиетата и изявлението на президента, че той ще наложи вето, Жаблянов отговори, че изменението на този текст в закона е самостоятелна инициатива на няколко депутати от КБ и не е обсъждан в парламентарната група. "Г-н Плевнелиев избърза с коментара си, тъй като тепърва предстоят дискусии", заяви народният представител. Жаблянов подкрепи тезата на държавния глава, че в България има политическа, социална и икономическа криза. Той обаче подчерта, че "президентът е част от кризата в страната и трябва и да се постарае да влезе в ролята си на държавна глава в близките месеци".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6971 |29.09.2013 Местан: ГЕРБ превръща Пеевски в параван . 66| 7539 |26.09.2013 БСП и ДПС изфинтираха ГЕРБ с процедурни хватки. Кворум има . 57| 7062 |20.09.2013 Кунева: Реформаторският блок не преговаря с ГЕРБ . 60| 7876 |17.09.2013 ГЕРБ внася вот на недоверие към кабинета Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads