Реклама / Ads
17| 9073 |29.09.2009 ПОЛИТИКА

Червена роза цъфти под полумесеца на Юзеирови

.
Паметникът на мюсюлманските войни, издигнат от двамата братя в родното им село Източник: в.
Докато президентът раздава поредната порция ордени хората се питат защо спецслужбите проспаха появата на мюсюлманска партия
 

Стойко Стоянов


Червена роза може да разцъфне под партийния полумесец на Юзеирови. Внушенията, че новите лидери на „Мюсюлман-демократичен съюз” - братята Али и Юзеир, са се пръкнали от нищото в политиката изглежда не са чак толкова верни. Героите на деня имат прелюбопитни биографии, които си заслужава да бъдат анализирани и осветени.

Големият Юзеир гради кариера зад Желязната завеса. Заминава за Белгия още в зората на демократичния преход. Ориентира се в непознат за нашите земи, но печеливш за Западна Европа бизнес. Отглежда и продава расови петли за разплод. Франция е основният му клиент и колкото и да е невероятно от това заработва добре. Запознати с делата му твърдят, че освен легалната му дейност се занимава и с всичко друго, което носи бързи пари. Огромни са съмненията, че Юзеир е свързан с комунистическите тайни служби и наследниците им. Вероятно изпълнява техни поръчки и зад граница. Затова и неслучайно в книгата на Петър Христозов „Кой има изгода?”, публикувана през 2005 г., и разследваща финансовия старт в българския преход, на тайнствения търговец на расови петли, който иска да кукурига по силно от Сокола, са отделени неочаквано цели 30 страници. Авторът го поставя редом до показно разстреляния в центъра на София банкер Емил Кюлев.

По-малкият брат Али също не е самозванец, нито внезапно е получил промисъл от Аллах за създаване на мюсюлманска партия. Електро инженерът е работил дълги години в АЕЦ „Козлодуй”, а сега ръководи частна фирма за монтаж на климатици. Бизнесът му върви добре, взима яки поръчки, като прагматично ги съчетава с политически занимания без много да се афишира името му. В Делиормана го разпознават и с християнското име Атанас.

Човекът, който сега тръби по медиите, че иска български градове и улици да носят имената на турски герои, е бил в продължение на няколко години дясна ръка на лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев. Отговарял е персонално за връзките на ромите с ДПС, за които обединяваща база е именно ислямът. Познава детайлно структурите на Доган, но и самия вожд, правил е с тях избори и тактики, печелил е победи.

„Мюсюлман-демократичен съюз” мирише силно на продукт на генното политическо инженерство. Оказва се, че у нас то вече не е хоби само за посветени, а и проспериращ бизнес. Все по-често чуваме уж случайно изтървани признания на разни лидери, че тая или оная партия и организация са майсторени в лаборатории на политически централи, или на секретни служби и агенти. За търсещите и съмняващите се, обаче, подозрителни стават усещанията, че в тези тайнствени инкубатори се работи не по природните закони, а основно по метода на съветския учен Лисенко. Така се е излюпила сигурно и новата мюсюлманска партия.

Няма ясно обяснение защо братята Юзеирови, които са правили успешен бизнес и политика, сега се жалят, че не могат свободно да изявяват идентичността си, искат да вдигат паметници на турски герои и питат колко генерали и прокурори турци има в България? Стремежите им говорят за протурски, а не за мюсюлмански амбиции, твърди пред Frognews.bg познавачът на религията на правоверните и бивш главен мюфтия Недим Генджев. Той е категоричен, че мюсюлманска партия, с искания и цели като Поповската, няма нито в Турция, Йордания, или Мароко. Освен това в българския преход точно ДПС наложи спекулативното разбиране, че мюсюлманин е равнозначно на турчин и сега е много трудно някой да повярва, че партията на Всевишния няма да е просто протурска.

Генджев и бившият активист в ДПС Осман Октай са категорични, че формацията на Юзеирови цели да обслужи и легитимира в обществото оплютата партия на Доган. Ако ДПС извлича дивиденти от това, то по закона на скачените съдове и политическият им ортак БСП, както и магистрати, лидери и финансови кръгове, притесняващи се от правителството на ГЕРБ, са на печаливши позиции.

Разтръбяването на новата верска формация е точно прецелено във времето. Програмистите са пресметнали прецизно кога да падне медийната бомба и как няколко дни обществото превъзбудено да я дъвче настървено, а новата власт вместо да вади далаверите на Станишев и Доган да се обяснява, оправдава, и да търси формули за противодействие.

Пратийни стратези казват, че логично и тактически било „Мюсюлман-демократичен съюз” да се обяви примерно преди 3 месеца и да се пробва на изборите. Добър шанс за резултат на фона на провалилата се в управлението ДПС и хилядите разочаровани от битието си турци и мюсюлмани.

Според познавачи на характера на братя Юзеирови, смущаващо е поведението им през последните месеци. Неприсъщо за тях било харченето на пари с лека ръка – за чалга певица при учредяването - 6 бона, за курбани в Северна България и Родопите по 7, и още хиляди за да върви благотворителната мисия на „Червения полумесец”. Момчетата от с. Славяново са известни, че са прецизни в плащанията си и трудно биха пилели изкарани с труд лични пари за партийни цели и агитация. Но успехът на новата им мисия изисква непрекъснати финансови потоци, свежи пачки. За сега няма ясен източник на финансирането, но предположения и хипотези не липсват.

Основните версии може да са две – пари отвън, или отвътре.
Турция е изключена като директен донор. Съседката ни, която напира за евросъюза не би се ангажирала под никаква форма, още по-малко с религиозна формация. Но правдоподобна е схемата, че парите може да се нареждат от Турция, а да се дават от благоприличен частен фонд в Европа. Пребиваващият в Белгия Юзеир има достъп и контакт в подобни среди и може да е мост към България.

Почти толкова логично е братята от Делиормана да са зарибени и активирани от някой, който обслужва БСП, ДПС и противниците на Бойко Борисов. Ако „Евророма” е лицето, с което се е идентифицирал продължително Али Юзеиров, то за обществото няма спор, че гръбнакът и мозъкът са някъде около „Позитано”. Лявата ориентация на Цветелин Кънчев и топлите му връзки със старата власт не са тайна, а и той не е крил симпатиите си към червените.Помним даже, че заради него БСП се скара на пленума си преди месеци. Освен това запознати са категорични, че Али е в прекрасни отношения с ромския партиен тартор.

Независимо от вероятните варианти за обществото е по-важно да получи отговор защо се стигна до новата мюсюлманска партия? Не можеше ли тя да бъде профилактирана и неотрализирана още в зародиш, след като противоречи на Конституцията и европейските норми? Подготовката и създаването й са отработвани с месеци; Имаше ясни симптоми за това с появата на “Червения полумесец”, но българските спецслужби или са проспали всичко, или са били чадър над Юзеирови. И при двата случая местният шеф на ДАНС в Търговище трябва да си събира багажа, а не да се прави на герой сега, че разследва сделка със земя на братята. Бившият му началник пък галеристът Петко Сертов сощо трябва да дава обяснения – Що делали по времето на Станишев?

При тази ситуация по-правдоподобно изглежда архитектите и финансовите наредители да са с местен произход. По-трудно е да повярваме, че и белгийските тайни служби са проспали ислямиския заговор, идващ от сърцето на Европа към Бълканите.

Независимо какво ще стане сега с „Мюсюлман-демократичен съюз”, то е сигурно, че Белгия и Франция ще профилактират светкавично раздвоеното съзнание на Юзеир Юзеиров. Междувпрочем, той вчера е отлетял за страната на бирата и шоколада, за да нагледа расовите пернати. Ще му стане много трудно да е лидер на противоконституционна мюсюлманска партия в България и почтен търговец на петли в Европа. Същото ще бъде отношението на ЕС и към брат му Али. А бездействието си към скандала правоохранителните институции в България могат да замажат с новината за поредната порция ордени, които президентът Първанов раздаде днес на примерни общественици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 12078 |28.09.2009 Осман Октай: Доган е архитектът на Мюсюлманската партия, плаши Борисов . 13| 33912 |28.09.2009 Каква шизофрения! . 1| 5833 |28.09.2009 Началото на края . 15| 6129 |26.09.2009 Властта в БСП и предсрочни избори цели Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads