Реклама / Ads
15| 6128 |26.09.2009 ПОЛИТИКА

Властта в БСП и предсрочни избори цели Станишев

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Кампанията за 47-я конгрес на БСП на 18 октомври стартира с остър сблъсък на идеи и личности в партията-столетница. На „Позитано” 20 вече се знаели отделните лобита и дори били заделени финанси за водене на кампания вътре в партията.
 
Хора от централата обаче предполагат, че постъп до този ресурс ще има само Станишев, а другите кандидати – не. Всеки сам щял да си търси спонсори за пътуванията и срещите. Между 150-200 хил. лева струвала една пълна обиколка на страната и ухажването на местните структури, изчислили експерти. Такъв анализ вече бил готов на „Позитано” 20 и щял да бъде коз на Станишев да атакува противниците си на конгреса откъде са намерили пари.

Един от вариантите, разработван от стратези на Станишев бил след като лидерът си осигурял победата на конгреса, да се тръгне към предсрочни избори след година. Аргументите са, че тежката зима и кризата ще изострят народното недоволство и ГЕРБ ще мине в глуха защита. Липсата на министри и членове на кабинета „Станишев” в съда до пролетта също щял да е повод за атака на опозиционната БСП. Тогава Станишев щял да обвини Борисов и партията му в лъжи и политически репресии. Така пред Станишев имало две стратегически цели: овладяването на БСП и разправата с вътрешната опозиция и след това предизвикване на предсрочни избори и връщане във властта. За този партиен и властови реванш той бил готов на всичко, споделят пред Frognews.bg червени анализатори.

Местните структури обаче се били изхитрили и настоявали за гаранции на даваните обещания. Вече сме лъгани достатъчно, искаме черно на бяло сигурност, че думата ни ще се чува и няма да ни третират като негри, заявили активисти от Северна България. Те дали пример с мощна икономическа групировка, която изпълнявала инфраструктурни проекти в района на Белене, Никопол и други населени места и гарантирала заплати и работни места. Хората казват и изпълняват, а партийните вождове само ни сапунисват, шегували се стари партийни кадри.

Сергей Станишев открито агитирал срещу своите вътрешни опоненти. Той остро нападал Георги Кадиев, Татяна Дончева, левите фракции на Илия Божинов и Павел Писарев. „Ренегати” била най-честата му оценка за тях. Станишев изпратил и парламентьори при видни олигарси с партиен билет и такива, на които е помагал през управлението на тройната коалиция за подкрепа. Твърдял, че са му длъжни за много неща и сега е време да докажат лоялността си. Най-бесен обаче бил на медиите. Вече имал остри разговора с шефове на големи издания и телевизии, както и с рекламни босове. Упреквал ги открито, че са се „продали” на ГЕРБ за една нощ.

Станишев бил много изнервен и от доскорошните си министри, които не успявали да му осигурят подкрепа в районите, за които уж отговаряли. Такива били Варна, Бургас, Стара Загора, Кърджали, Добрич, Русе, Враца, Сливен и др. Местните структури обаче контрирали, че преди изборите от София им налагали имена за депутати и тотално игнорирали мнението на първичните партийни организации. По този начин били спуснати Петър Димитров, Емилия Масларова, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и редица други „парашутисти”.

Станишев най-много се страхува от Георги Кадиев, затова първоначално го нападна, че е твърде тясно партийна кандидатура за кметския пост в София. Истината е, че Кадиев се е прицелил в мястото на Станишев, защото знае, че каузата „столичен кмет” е обречена. В щаба на Станишев изчислили, че Кадиев ще се възползва от кметската кампания и ще я превърне в такава за пост №1 на „Позитано” 20. Зад него били столичните социалисти. Срещу тях Станишев предвиждал да изправи провинцията, коментираха за Frognews.bg анализатори на процесите в БСП. Идеята на екипа на сегашния лидер е да настроят един срещу друг лагерите на Дончева и Кадиев и да не им позволят да се обединят. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 10820 |07.07.2009 Само за година властта забогатя рекордно . 7| 6388 |28.05.2009 Кошлуков целял цел да отслаби властта в НРБ и да й създаде затруднение . 24| 8146 |21.05.2009 Властта си зида пета колона за след изборите . 1| 9523 |25.05.2009 Театърът на властта през погледа на Влади Въргала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads