Реклама / Ads
15| 8166 |01.10.2009 ПОЛИТИКА

Ген. Валентин Петров: Куйович се подиграва с държавата, институциите мълчат!

.
Ген. Валентин Петров Източник: Dariknews.bg
Пълен абсурд, невиждан цирк се разиграва пред очите ни! Затворник с присъда се обажда по телефона в телевизия и изброява имена на хора от прокуратурата, МВР, ДАНС и пр., че били в някакви взаимоотношения с него, или го заплашвали или не знам какво си.
 
Абсурд! Няма такава държава в света! Това бе реакцията на ген. Валентин Петров, ексглавен секретар на МВР пред Frognews.bg след разговора на Николай Бареков с студиото на бТВ с адвокатката на обвиняемия за наркотрафик и организирана престъпна дейност Бранимир Куйович Елеонора Долендарова. За изумление на зрителите в един момент самият Куйович се свърза с Бариков по телефона от килията си в затвора.

По GSM-моста сърбинът потвърди, че високопоставени лица, представящи се като пловдивския прокурор Росен Димов, зам.-вътрешния министър Камен Пенков и служители на ДАНС са разговаряли с него. Едни го заплашвали, други му внушавали да натопи генералите Ваньо Танов и Илия Илиев, съответно тогава шеф на ГДБОП и главен секретар на МВР.
Това е скандално и аз знам кой стои зад организирането на целия спектакъл, категоричен е Валентин Петров. Това са партийни интриги, политическа война, която се води с всякакви средства, предимно непозволени и дори незаконни. Същата адвокатка пред мен е говорила тъкмо обратните неща, споделяла е за натиск, но от съвършено други хора... Време е институциите, които имат отношение към случая да предприемат някакви мерки или поне да реагират. Крайно време е да се разследва и потърси отговорност от някои вече бивши служители на ДАНС за техните действия, интриги и дори заплахи, отправяни към хора на различни нива не само в МВР, но и в медиите и други нива, категоричен е генералът, който подаде оставка преди година и половина заради скандалите във вътрешното ведомство. Ще изчакам още ден-два, за да се убедя има ли все пак в България адекватни институции и значи ли законът нещо, след което ще преценя своите действия оттук нататък. Писна ми две години да ме заливат с помия и лъжи, творение на някакви партийни централи и вождове, пък били те и доскорошни премиери. Не е реално вътрешнопартийните битки да засягат останалите хора в държавата, да влияят на цели процеси, да подчиняват на личните си интереси съдбата на цялото общество. Освен, че е подло и вредно, това е и дълбоко неморално, смята Валентин Петров.

"Ако прокуратурата не се задейства, ще търся правата си по съдебен път. Не може доказан престъпник да сее лъжи и клевени. Твърденията му, че съм влизал в затвора да го обработвам са пълна лудост, всичко може да се провери", коментира от чужбина за  Frpgnews.bg бившият зам.-министър на МВР Камен Пенков.

Междувременно Frognews.bg научи, че прокуратурата е била уведомена още снощи за цирка, който ще се разиграе тази сутрин по бТВ. Обвинителите са знаели, че адвокат Долендарова ще говори в студиото, но не е ясно дали им е било известно, че самият Куйович ще се включи „на живо” от затворническата килия, където излежава 16-годишна присъда за организиране на престъпна група за трафик на дрога. По същото дело присъди получиха и помагачите му Михаил Янков, Стойчо Дойчев и Николай Писков, съответно по 15, 14 и 12 години.

Преди дни бившият вътрешен министър Румен Петков отправи официално запитване до прокуратурата дали Куйович е бил извеждан от затвора, дали е воден в ДАНС, кой и защо е организирал тези „свиждания” преди новото ръководство да поеме агенцията.

Според запознати част от тези действия са извършвани със знанието на бившия премиер Сергей Станишев или поне така някой е представял нещата. Името му били използвано и в митниците за създаване на „политически чадър” над контрабандни канали с участие на висши служители. За същото намекна и новият шеф на митниците ген. Ваньо Танов в свои изяви пред медиите.

Срещу Будимир Куйович, който твърди, че познава едва ли не цялото МВР, ДАНС и прокуратура, бе повдигнато обвинение в края на 2007 г. Обвинението бе за организиране на престъпна група.

В последствие стана ясно, че Куйович притежава български паспорт, за чието разрешение се е подписал бившият главен секретар на МВР Илия Илиев. По-късно Илиев заяви: „Подписал съм разрешение върху документ за провеждане на оперативна комбинация, в която влиза и издаването на паспорт, но това не е документ, според мен, за самоличност или за даване на такава. Това за мен е документ, който би трябвало да допринесе, и той допринесе, да бъде уловена групата, в която работи Куйович”.

Във връзка със скандала от длъжност бе отстранен заместник директорът на МВР Разград Тодор Димов, който твърдеше, че бившият главен секретар на МВР Валентин Петров пък е имал финансова изгода от каналите за наркотици през Турция. После Димов се отказа от думите си и бе върнат на работа в системата.

На 9 януари главният прокурор Борис Велчев заяви, че прокуратурата е образувала две проверки по случая – за издаването на паспорта и по изявлението на Тодор Димов, че в МВР има хора, заинтересовани от търговията с амфетамини. Скоро след това Военна прокуратура обявви, че няма данни Валентин Петров или други висши служители на МВР да имат връзка с наркоканала.

Междувременно парламентът създаде комисия по случая „Куйович”. Тя трябваше да разследва причините, поради което издирвания от Интерпол сърбин се е сдобил с български паспорт.

Тя излезе със заключение, че няма данни служители на МВР да са покровителствали дейността на смятания за наркотрафикант сърбин. Комисията обаче установява сериозни нарушения на правилника на МВР и режима на издаване на документи за самоличност. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9126 |29.09.2009 Червена роза цъфти под полумесеца на Юзеирови . 14| 12095 |28.09.2009 Осман Октай: Доган е архитектът на Мюсюлманската партия, плаши Борисов . 13| 33934 |28.09.2009 Каква шизофрения! . 1| 5843 |28.09.2009 Началото на края

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads