Реклама / Ads
16| 6453 |01.06.2013 ПОЛИТИКА

Испанското правителство копира програмата на БСП

.
Днес реших да говоря на български, т.е. спирам с аргументите, не ме интересува как работи системата и с какво мога да съм полезен. Единствено и само ще...сравнявам. Българина много обича да сравнява, само че сравнява избирателно (как добре звучи).
 
Не сравнява пътя, който другите държави са извървели, за да вдигнат стандарта си, a  единствено минималните заплати. Българина не иска да върви по този път, но иска моментално минималната му заплата да стане като в Германия...

Аз такъв трик не съм виждал (или по - точно анализирал) от края на миналия век, когато Костов свали хиперинфлацията, предотврати фалит на държавата и започна преговори за влизане в ЕС. Всичко това за няколко години. Но тук няма какво да коментираме, това са дребни детайли, никому интересни и затова Костов е аут от 42-то НС.

Представете си как слушате новините и изведнъж казват: "България е най - бедната страна в Европа с минимална заплата.... ". След това чувате: "Испания е на първо място по инвестиции в научно-изследователска дейност на стойност....". И една трета новина: "Сидеров обещава минимална заплата от 1000лв ако бъде избран". Не ви ли звучи познато? Типични заглавия от новините в 19 ч.

 

Много ми е интересно колко народ си дава сметка, защо минималната заплата в България е толкова ниска, защо в Испания се инвестира толкова в научно-изследователска дейност и защо Сидеров правеше такива обещания. Но каквито и да са ви изводите, едно е ясно: свикнали сме да слушаме негативни новини за България, позитивни от чужбина и налудничеви обещания от още по-налудничеви политици.

Така че, за да си дадете сметка за това, което България избра като Правителство и приоритети, ви предоставям следната новина...

 

"След успешните предсрочни избори в България, и още по-успешно избраното правителство, испанските управляващи спешно свикаха Конгреса и Сената и започнаха обсъждане за приемане на програмата на БСП като алтернатива за справяне на кризата която тежи над Испания вече пета година. Испанският министър - председател, който е от Народната Партия, е сметнал че програмата на българските социалисти е най - добрата и това е пътя за излизане от кризата.

Мерките, които ще бъдат приети в близките дни и седмици ще бъдат следните:

1) Въпреки, че преди около 4 години беше приета забраната за пушене на публични места, правителството реши тази забрана да бъде отменена тъй като от всичките 6 000 000 безработни, поне 3 000 000 милиона се дължат на това ограничение. Испанският министър на здравеопазването беше категоричен, че заведенията които продължат да прилагат забраната, ще бъдат глобявани, тъй като не се спазват основните права на пушачите. В същия контекст беше загатнато, че е възможна промяна на Конституцията и включването правото на пушене като основно човешко право.

2) Според испанското НСИ, в държава има около 4 000 000 чужденци, като голяма част от тях са араби. Поради тази причина арабския език беше включен в новия закон за образованието като втори чужд език. Английският и френският вече няма да се изучават толкова усилено. Поради наплива на румънци се обмисля след време румънският също да бъде задължителен за изучаване.

 

3) Въпреки големите приходи, които Испания печели от възобновяеми източни и въпреки че е пионер в изграждането на соларни паркове, правителството взе решение те да бъдат затворени или нацонализирани. Също така ще бъдат построени два АЕЦ в южната част на Испания (единствената сеизмична зона на полуострова). Ядрените отпадъци ще се складират в хранилище на няколко стонин метра под земята в северна Испания (където са най-големите природни паркове).

 

4) Също така беше взето решение, че финансовата дисциплина към която се стремяха няма да даде резултат. Все пак България, по времето на Дянков и в най-тежка финансова криза, удържа дефицит до 2% и въпреки това правителството падна. За да не се случи същото в Испания, управляващите няма да полагат повече усилия за спазване на критериите от Маастрихт и ще продължат да харчат, увеличавайки на първо място пенсиите с около 20%. Министъра на икономиката изказа мнение, че не е притеснен, от факта че външния дълг на Испания до началото на лятото ще достигне 100% от БВП. В България е 16% и явно това до нищо не води...

5) От друга страна, младежите които започнаха, вече известното движение 15-М, решиха че повече няма да протестират, защото няма смисъл. Единственият изход е Т4 на летището в Мадрид. Те обявиха, че се отказват да се борят и вече не е нужно да бъдат единни.. Испания спира да означава нещо за тях...

 

Има и още решения, които обаче за в момента се пазят в тайна. Други ще бъдат взети едва след като българското правителство направи първи стъпки и е възможно да бъдат копирани от Испания и други западни страни.

Министърът на социалната политика в Испания благодари за мъдрия избор на българите по време на изборите на 12-и май. Това е помогнало на испанските политици да си отворят очите, че не България трябва да следва модела на западните държави, а точно обратното. Целият кабинет е оптимист, че от утре безработицата ще започне да намалява, заведенията ще бъдат приятно място за задушевни приятелски срещи, национализацията ще направи богати някои хора, а новите АЕЦ ще донесат просперитет на южна Испания, където освен арабската архитектура запазена от IX век до днес, вече ще се изучава и арабски език.

Как ви се струва, а? Испания ще поеме ли по този път? Категорично не! Ако не е логично за Испания, не би трябвало да е и за България. Само че българският избирател не гласува с логика. Ако имаше поне малко логика в действията му нямаше след протестите срещу монополите, да изберат създателите на същите тези монополи! Припомням, че приватизационните договри за ЕРП-тата са от 2004. Но да, прави сте... Костов е виновен..., а българите винаги са прави...

 

Мартин Павлов

https://mrpavlov.blog.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8145 |16.03.2013 Дойде едно рекламно правителство! . 209| 111136 |14.03.2013 Секретен сътрудник на РУМНО оглави служебното правителство . 52| 8500 |02.08.2011 М. Кунева: В. Танов е изолиран от правителството . 35| 6627 |07.07.2011 Политолози: "3 на релси" за правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads