Реклама / Ads
10| 12092 |11.10.2016 ПОЛИТИКА

Д. Иванов: Борисов няма избор! Да излезе от политико-партизанското правителство

.
Димитър Иванов
Следя предизборната кампания, ако има такава, заяви българският икономист от Лондон проф. Димитър Иванов по БТВ. Менюто е едно, истинската вечеря - нещо друго. Надявам се, че при нас няма да подейства примера на американската кампания за разговор по сериозните проблеми, като икономика, политика, добави той.
 
Нека не игнорираме стратегическия и исторически контекст на тези избори, войната чука в региона, затова не става дума за театрална кампания, а за избор на държавен лидер, който в пиков исторически момент трябва да води нацията в суперсложни битки.

Предстои и дълбока реформа на целия европейски проект. Европейският път е на път да се раздели на няколко пътища. Ще се случат маса сериозни процеси в този проект и в еврозоната. Страхът няма да помогне на никого. ЕС обаче е скован от страх, тежка криза, негативни критики текат в Италия, Франция. Виждате какво става с банковите системи на Италия, редица банки са в криза. Символ на германската икономика като Дойче Банк е в затруднение, решение не е намерено, изреди той.

Няма как в кампанията да се избяга от теми като бъдещия европейски проект, засилване на националната сигурност, спиране на обедняването, която все още е най-бедната страна, т.е. на България ще е нужен силен президент, обобщи той.

Налице е изключително разделение на обществото, това не работи добре. Хубаво е да се избере президент, който да работи умерено, балансирано, мъдро, обединител, препоръча той. След изборите мисля, че управляващата партия ще отиде към укрепване на управляващото мнозинство, независимо от резултатите, сподели Иванов.

Независимо какво говори уважаваният от мен конституционалист Георги Марков, Борисов добре разбира, че трябва да отиде към по-балансирано и незатворено в рамките на ГЕРБ правителство, с което да доизкара мандата. Предсрочните избори в тази ситуация не са необходими, но ще има преформатиране на правителството, има редица слаби фигури. Ще има преразпределение на политическите сили. РБ ще загуби гласове, БСП ще добавят, вероятно ще има балотаж. Даже не говоря за коалиция, но Борисов ще трябва да излезе от формата на чисто политико-партизанско правителство, ще трябва да търси правителство, стъпващо на националните задачи. С чисто герберско правителство или с такова в досегашния си състав няма да се изкара, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3839 |04.10.2016 Хр. Иванов: Оставката на Цацаров е път към законноста . 0| 3584 |28.09.2016 Иван Иванов: Антитерористичният закон е поредната куха норма . 0| 3567 |21.09.2016 Иван Иванов: Природният газ поскъпва, парното - не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads