Реклама / Ads
21| 5728 |29.12.2015 ПОЛИТИКА

Калфин: Коледният трилър на ДПС е за приемлив коалиционен партньор

.
Ивайло Калфин
Трусовете в ДПС са като коледен трилър, който показват по телевизията, с всичките му елементи. Ако изключим киноелементите, които гледахме, ДПС се преопакова, постяга, търси промяна в себе си, за да стане приемлив коалиционен партньор сега или в бъдеще. Това коментира социалният министър Ивайло Калфин в предаването „Лице в лице” на Цветанка Ризова по bTV.
 
По думите му в ръководството на ДПС се извършва ритуално действие, което насочва партията. "Риториката на Доган показва различен вид позиции на ДПС и отваряне към коалиция", посочи Калфин, като уточни, че това е личното му впечатление, като човек, наблюдавал дълго политиката. "Нито ДПС, нито г-н Доган, нито г-н Местан са нови в политиката", изтъкна той.

В България има служби, но ще е странно, ако разбират, че става нещо нередно, че става национално предателство, от телевизията. Факт е, че в ръководството на ДПС с този жест се извършва едно ритуално действие, което насочва партията по различен начин, коментира още министърът.

Вицепремиерът на няколко пъти посочи, че Местан дължи обяснение дали е вярно писаното в някои медии, че Местан се е криел в посолството на Турция в София и припомни, че "в началото на 90-те години в това посолство се носеха едни списъци с разузнавачи". Определи като "абсолютно недопустима" намесата на което и да било посолство във вътрешни проблем.

"Викането на посланика за обяснение в Министерството на външните работи е едно доста сериозно действие", посочи Калфин, според когото външният министър може да направи това. По думите му за подобна стъпка няма няма нужда от решение на кабинета, тъй като това е един от лостовете на дипломацията. "Нека да не правим национален проблем. На Министерския съвет не му е това темата", отговори вицепремиерът на въпрос ще повдигне ли въпроса на утрешното заседание на правителството.

Ивайло Калфин коментира и раздора в коалицията, след като Радан Кънев и ДСБ обявиха, че излизат от управлението. Той  посочи, че те са част от Реформаторския блок. "Онзи ден, когато беше изборът на г-жа Захариева , съпредседателите на една и съща парламентарна група се оказа, че единият управлява, а другият е в опозиция", каза още вицепремиерът.

"Ние не сме влезли в коалицията, за да изнудваме или да плашим някой, а с цената на компромиси да направим нещо добро за страната си". Социалният министър припомни законопроектите, които не са били подкрепени като бюджета. Не сме влезли в коалицията, за да правим шоу на хората, както направи г-н Кънев. Ние сме най-предвидимият партньор в коалицията и щом нашият лидер казва, че ще преосмислим позицията си, значи така ще бъде".

Той добави, че е бил разочарован от факта, че някои сериозни предложения на АБВ са били игноирани. "Дали ще има предсрочни избори зависи само от ГЕРБ. Тук не става въпрос за безпринципна подкрепа. Това, че сме подкрепили предложения на други политически сили показва политическа зрялост, а не отстъпление. По думите му се търси мнението и на други колеги, съобразяваш се с мнението им и така. Излизането на Радан Кънев не се отразява фатално на коалицията", увери социалният министър.

Ивайло Калфин коментира и темата за либерализацията на енергийния пазар у нас имерките в помощ на енергийно бедните българи. "Либерализацията ще се случи от 1 април. Това ще е добре, тъй като ще разполагаме с още няколко месеца". Социалният министър повтори думите на министъра на енергетиката, че се очаква цената на електроенергията да се увеличи малко, но след това тя ще падне под пазарната в момента. "В момента около 255 000 души получават енергийна помощ - механизмът го има".

На въпрос повече или по-малко станаха бедните в България, той заяви: "Бедността намалява", според статистиката. "Във всяка страна има чувство за бедност. Хората тук живеят с по-добър стандарт, но не го усещат. Когато неравенствата са големи хората не усещат, че бедността намалява. В бедните страни има голями неравенства". "Проблемът на България е, че много млади българи напуснаха страната и раждат децата си в чужбина. Демографията е свързана и с качеството на живот. Нужна е качествена политика в тази насока. Демографска политика у нас има от 18-и век, наясно сме, че това е сериозен проблем", завърши Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5541 |02.07.2015 Калфин: Не е сериозно минималната пенсия да е 500 лв. . 7| 4638 |06.04.2015 Калфин: БСП протяга ръка като светец . 7| 5562 |16.11.2014 Калфин: Ако правителството е брак по сметка, може да оцелее и по-дълго . 6| 5797 |05.11.2014 Калфин: Подкрепа означава участие в правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads