Реклама / Ads
31| 16084 |23.01.2018 ПОЛИТИКА

Р. Кънев: Позиция на БПЦ е заплаха за нацията и националната сигурност*

.
Заплахата с отлъчване по повод демократична политическа позиция е прецедент в историята на нова България (1878-2018), доколкото ми е известно. И е, меко казано, необичайна за БПЦ по принцип и за модерната секуларна демокрация изобщо.
Подобни феномени са характерни за периода на формиране на модерните католически национални държави (особено Италия и Испания, по-малко Франция) и за католическите области на обединена Германия, предимно в края на XIX век.

Именно преодоляването на този тип враждебни взаимоотношения и конфронтация между Църквата и националната държава бележи същинското начало на съвременната западна държавност. А отказът от пряка политическа намеса на католическите църкви слага началото на модерната християндемокрация и възприемането на християнските, но лаически, ценности като основа на демокрацията и мира в обществото.

Затова (и отвъд обичайните и често основателни обвинения към висшия клир на БПЦ в ченгеджийство, продажност и крадливост) смятам, че тази позиция - ако е официална позиция на БПЦ - е пряка и откровена заплаха към единството на нацията и националната сигурност.

Не коментирам самата конвенция - този стил на политическа намеса е приложим постоянно, по всеки въпрос, ако бъде допуснат.
Съвсем отделно съм убеден, че около конвенцията има много фалшив шум и опити за манипулативно разделяне на обществото и налагане на антиевропейски настроения.

Особено тревожна е намесата на БПЦ, по крайно радикален начин и с крайни антиевропейски послания. Само тъжно ми е, че във фалшивия спор за “третия пол” се включиха свестни хора - те са просто жертви.

Но ако Св. Синод не се разграничи ясно и категорично от отправените заплахи за отлъчване, държавната власт ще трябва много твърдо да отстои секуларния характер на демокрацията ни. Другото е непосилен риск за крехкия мир в обществото.
* Радан Кънев, Фейсбук /Заглавието е на редакцията/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6767 |11.01.2018 Първан Симеонов за Фрог: ДПС е политическа опозиция, но икономически партньор на ГЕРБ . 4| 9738 |11.01.2018 Файненшъл таймс: Управляващи и опозиция в сговор заради председателството . 14| 9521 |22.12.2017 Радан Кънев: В обществото цари примирение от злото, комфорт от застоя . 8| 7316 |13.12.2017 Радан Кънев: Прокуратурата има интерес делото КТБ да не стигне до никъде
Реклама / Ads