Реклама / Ads
31| 7038 |15.03.2012 ПОЛИТИКА

А. Ковачев: Македония да спре да гради за сметка на съседите си

.
Андрей Ковачев
Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, за да може да скъса със сенките от миналото.
 

На пленарната сесия в Страсбург Европейският парламент  гласува резолюция по доклада за напредъка на Македония. Евродепутатите призоваха за скорошно започване на преговори за членство с Македония, която е страна-кандидат от 2005 г., като същевременно не спестиха критиките си и призоваха за съвместно решаване на всички междусъседските проблеми преди приемането на страната в Европейския съюз.

 

По предложение на Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ,  в резолюцията бяха включени важни препоръки към западната ни съседка, свързани с правата на българите в Македония и необходимостта от обективен прочит на историята.  Според българския евродепутат, "неоспорим факт е, че добросъседските отношения са ключови за евроинтеграцията на Македония и поради тази причина страната трябва да престане на гради идентичността си за сметка на културата и историята на своите съседи".

 

"Тази резолюция на Европейския парламент е първата, изразяваща загриженост за онези граждани на Македония, които открито заявяват своята българска идентичност или етнически произход. Необходимо е властите в Скопие да се вслушат в отправените препоръки и да зачитат свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е", заяви г-н Ковачев.

 

Гласуваният документ изразява разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи. Според българския евродепутат, "Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, за да може да скъса със сенките от миналото и да се обърне към европейското бъдеще."

 

На дебата в пленарна зала, състоял се по-рано днес, Андрей Ковачев, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, заяви своята надежда, че Македония ще скъса с етно-идеологическата митология и ще работи за изграждането на мостове със своите съседи. Такива мостове са отбелязването на общи исторически събития, както и прекратяване на говора на омразата спрямо съседните страни особено в медиите и учебниците. Продължаващото насаждането на моноетнически исторически митове и легенди, насърчаването на псевдо научни разработки, финансирането на пропагандни филми като "Трето полувреме" в крайна сметка задълбочава както конфликтите в страната, така и със съседите. С голямо безпокойство наблюдаваме и нарастващото етническо напрежение в страната през последните дни".

 

Резолюцията насърчава Македония да продължи процеса по отваряне на досиетата на югославските комунистически тайни служби и да овласти комисията, имаща тази задача, свободно да обявява резултатите от проверките си и да разполага с всички архиви, необходими за работата й.  Ковачев е категоричен, че "европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на несправедливостите от миналото".

 

Европейската комисия инициира диалог на високо равнище за приемането на страната в Обединена Европа. Брюксел предвижда да бъдат обсъждани теми, свързани с върховенството на правото, медийната свобода и реформата в държавната администрация.  Формалният диалог не замества преговорите за членство, а по-скоро цели да подкрепя реформите в Македония. Неговото начало предстои да бъде дадено тази седмица в Скопие, по времето на планираното посещение на комисаря по разширяването Щефан Фюле в страната.

 

Андрей Ковачев отново изказа надежда, че управляващите в Македония ще работят за нейното европейско бъдеще и ще възприемат сериозно препоръките на Европейския парламент, които той отправи в своята резолюция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9049 |01.03.2012 Ламбо спретнал тайна среща на Първанов и Станишев? . 54| 10598 |21.01.2012 Македония иска Сергей: Експремиерот кажал дека е македонец! . 98| 7065 |27.08.2011 Станишев в Жабокрек: ГЕРБ са арогантни, само БСП може да ги спре! . 30| 6984 |19.05.2011 БККС започва битка с тоталитаризма в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads