Реклама / Ads
10| 18371 |09.12.2010 ПОЛИТИКА

Кръстникът на А. Емин изплува в мистериозно самоубийство

.
Ахмед Доган
Спонсор на Доган в Търговище натрупал капиталите си чрез авер на Станишев.
 

Скандалният търговищки бизнесмен Ергин Терзи, уличен от МВР в източването на 5 млн. лв. по САПАРД, бил замесен в мистериозното самоубийство на кметския наместник в село Алваново Ване Миланов. Това разказаха пред „Торнадо” запознати със случая от 2002 г. „Терзи върти една от най-големите мандри в страната „Мизия Милк”. Откакто монополизира цялата околия, е единственият, който диктува изкупната цена на млякото. Ване се опита да му се опълчи преди години и да го помоли да даде повече пари за литър на обикновените хора, но мистериозно една сутрин жена му го намери на бесилото”, разказа съмненията си бивш служител на мандраджията. Той твърди, че из селото се знаело, че кметският наместник често бил привикван в общината, след което се прибирал омърлушен и притеснен. Терзи е сред най- богатите и влиятелни хора в областта. Още в зората на демокрацията бъдещият общинар започва кариерата си като барман в едно от малкото заведения по онова време. Щастието му се усмихва и успява да се сближи с бившата барета Пламен Ангелов, шеф на несъществуващото вече силово застрахователно дружество „Алфа”. Пламен-Алфата е спряган като близък до считания за мозък на „Октопода” Алексей Петров - Трактора. Ангелов и Терзи започват общ бизнес. Правят мандра, която за нула време става монополист в околията. С течение на времето Терзи, който е и кръстник на покойния Ахмед Емин, се ориентира към ДПС. Чрез мъжката секретарка на Доган той влиза все по-сериозно в обръчите от фирми, които спонсорират партията на Ахмед Доган. По неясни причини шефът на „Мизия Милк” и близкият до Трактора оперативен работник се скарват жестоко по-късно. Само след месец Терзи се отделя и прави своя собствена мандра. На откриването присъства бившият земеделски министър в правителството на НДСВ и ДПС Мехмед Дикме, който по това време е сред асовете на Сокола спомнят си селяните от района. За да се сдобие с пълна власт в града, Терзи влиза в общинския съвет, където вече десет години си сътрудничи по най-добър начин с червения кмет Красимир Мирев. От докладни записки и от стенограми на общинския съвет става ясно, че градоначалник и общинар работят в пълен унисон. Всяко едно предложение на кмета е било подкрепяно от Догановите съветници.

За отплата Мирев съдейства на Ергин Терзи за безпроблемното заменяне на апетитни земи. Най- скандалният случай, който потресе Търговище, е заменка на пустеещи ниви с терен около язовир до село Копрец, откъдето са корените на бизнесмена. „Взе 40 дка за жълти стотинки и вдигна частна ловна хижа. Негови постоянни гости са местни паралии и дори самият кмет. Често в имението на Терзи гостуваха хора от „тройната коалиция”. Никой не знае какво правеха. Птичка не може да прехвръкне заради засилената охрана на имението му, пазят го повече от Тодор Живков”, разказа съсед на мандраджията. В селото на няколко пъти ходел и самият Сергей Станишев, а млекопроизводителят се хвалел, че му е личен приятел. Хората от Търговище дори коментират, че градът не е мръднал от времето на Тато. „Първенците се събират, вдигат банкети, гуляят до зори, а местното население трябва да им прислужва все едно им е длъжно”, яростно разказва горски от района, който лично е предвождал известни политици от ДПС и БСП на ловни излети в областта. Той сподели, че в прокуратурата са подавани постоянно сигнали срещу Ергин Терзи, но Темида оставала безмълвна винаги заради приятелството на милионера с ключови прокурори и съдии.

Именно заради това акция „Фермерите” от миналата седмица беше предизвикана и стартира от София. Наши информатори са категорични, че нито търговищката прокуратура, нито районното поделение на МВР са били предварително информирани за акцията, за да няма изтичане на информация към скандалния бизнесмен. В деня на акцията на 25 ноември всички работници на мандрата бяха инструктирани от чорбаджиите да мълчат.

Въпреки масовото полицейско присъствие нито един от млекарите не пожела да коментира скандалната ситуация
. От няколко дни под сурдинка се говори, че след спецакцията Ергин Терзи панически е започнал да търси купувачи за имотите си, казват неговите служители. Като евентуален бъдещ купувач дори се спряга името на известната компания „Белла”. От там обаче категорично отказаха да коментират новината под претекст, че собствениците на компанията са извън граница.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 9500 |27.04.2010 Зад преврата на Станишев изплува сянката на Първанов . 40| 15487 |23.02.2010 Сянката на Трактора изплува от самоубийството на Ахмед Емин? . 10| 10728 |18.02.2010 Die Presse: Кръстникът на мафията като застрахователен шеф . 14| 5505 |31.01.2010 БСП със семинар анти ГЕРБ в Хисаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads