Реклама / Ads
4| 6976 |14.10.2017 ПОЛИТИКА

Македонците и гърците в Албания скочиха срещу признаването на българско малцинство

.
След продължили дълги часове дебати албанският парламент прие тази нощ закона за защита на малцинствата, в който бе включено и българското национално малцинство, предаде агенция МИА.
"За" закона гласуваха 102 депутати, 10 бяха против и един се въздържа. Председателят на македонското дружество "Илинден" Никола Гюргай заяви, че е недоволен от отношението на албанските власти.

   "Албанските власти съзнават, че грешат, но отстъпиха пред заплахите на България, че ще наложи вето върху началото на преговорите за членство в ЕС. Според всички преброявания на населението в Албания не е имало българско малцинство. Искахме от депутатите законопроектът да не се приема, защото това не е в интерес не само на македонското малцинство, но и от национален интерес на Албания е да не приема въображаемото българско малцинство, защото утре последиците ще бъдат много сериозни за Албания, тъй като за всяко нещо ще бъде шантажирана от България. Но ето че се случи и това, което най-малко очаквахме. Това е геноцид над македонците и деформация на историята и на истината пред очите на Европа", каза Гюргай .

И единствената македонска партия в албанския парламент реагира остро и поиска да не се признава българско малцинство, защото в Албания живеели само албанци, а не българи.

Неотдавна външният министър Дитмир Бушати отхвърли искането за признаване на българско малцинство в Албания, като каза, че тази глава е затворена и притежанието на паспорт на друга държава не означава и етническа идентичност.  "Много албанци имат италиански паспорти. Това не означава, че Италия трябва да иска свое национално малцинство в Албания", каза Бушати.   

 Най-гласовит против текста на закона бе депутатът Вангел Дуле от гръцкото малцинство, който смята, че законът не съответства на международните конвенции. Според него той се "характеризира с фобия и спомени от студената война. Мисията на този закон не е изпълнена и с някои членове се връщаме назад", каза Дуле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3963 |12.10.2017 Албания призна българското малцинство . 1| 4300 |11.10.2017 Най-после Албания призна българското малцинство . 0| 4737 |04.10.2017 В Албания: Българите имат проект ”Велика България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads