Реклама / Ads
142| 61232 |22.02.2012 ПОЛИТИКА

Министър на Костов и депутати на Яне заченаха русофилска партия

.
Нова русофилска партия заченаха независими депутати, от 41-то народно събрание, научи „Торнадо” от сигурен източник в парламентарните кулоари.
 


Официалната й поява е въпрос на седмици, изчистват се формалности около учредяването й, твърдят запознати. Най-вероятно премиерата на новата формация се очаква на самия 3 март, или в дните, около националния празник. Учредителите явно са заложили на символиката с годишнината от освобождението от турско робство. Русофилската партия реално ще се окаже третият нов политически субект, след „България за гражданите” на Миглена Кунева и ГОРД на Слави Бинев и Дилов Син, който ще претендира за властта и място в следващия парламент. Сред учредителите на новата формация са бивсшият земеделски министър от правителството на Иван Костов Венцислав Върбанов, напусналите РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов, а с проекта се спряга и името на разделилия се с „Атака” Кирил Гумнеров.

 

Преди десеттина дни авторите на новия проект са посетили специално Русия, а в Москва са имали разговори с депутати от партията на Владимир Путин. „Единна Русия”, информира сайтът  ........ Братушките обаче погледнали доста недоверчиво на поредното русофилско начинание отвъд Дунав, и поставили условие, ако новата формация има сериозни намерения да излезе с декларация, в подкрепа на Путин за нов президентски мандат. Родните русофили искали финансова и институционална подкрепа за начинанието си.

Няма смисъл да отричам, наистина работим в тази посока, потвърди намеренията си пред „Торнадо” Димитър Чукарски. Той обясни, че в случая не става дума за поредния съюз или движение, а за автентична партия. Създателите на проекта търсят широко обществено представителство. Партията няма да има лидер, а председател и решенията ще се взимат със сериозно мнозинство. Най-интересното е, че никой от нас, познатите лица няма да я ръководи. Така искаме да опровергаем съмненията, че създаваме формация за себе си. Политически аз идвам от средите на земеделсксото движение и видяхме, че то бе съсипано от лидерски амбиции, подобни грешки искаме да избегнем сега, казва Чукарски. Той е категоричен, че във философията на новата формация е да се опровергае сектанското схващане, че щом става дума за русофилство, то то е

 равнозначно на комунизъм и социализъм.

 
Искаме да променим този стериотип, който е наслоен от времето, този комплекс пречи днес и на БСП да бъдат пълноценни и активни участници в правенето на политика, посочва независимият депутат. Според него да сега всички опити за русофилска партия в България не са успявали, защо са имали грешна отправна точка и са се поставяли в чужда зависимост. Искаме да възстановим традициите от времето на Петко Каревелов, Драган Цанков, българската история от години е обвързана с русофилската идея и не ни е чужда. Русия винаги ще бъде важен и стратегически партньор за България и ние не трябва да се дистанцираме от нея, предупреждава Чукарски. По време на посещението си при братушките той се убедил, че въпреки силното антируско говорене поляците се нареждат на второ място след Германия в икономическите си връзки с Русия. От проведените с руски политици разговори пък стигнали до обща отрицателна оценка за времето на комунизма.

 

Инициаторите на новата политическа партия все още не са уточнили името й. В България те ще разчитат и на подкрепата на заможни руски олигарски, които имат бизнес у нас, или са инвестирали по морските и зимните ни курорти.

В управляващата партия ГЕРБ били наясно с раждането на новата формация. До скоро отцепниците-рософили демонстрираха единство с хората на премиера Борисов, но преди седмица отношенията им се обтегнали. Повод за това станало приемането на първо четене на новия закон за конфискация на незаконно придобитото имещество. Групата Върбанов, Великов и Чукарски не го подкрепили. Техни опоненти от РЗС твърдят, че се страхуват защото имат участия в приватизацията и трудно ще докажат доход.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 10135 |25.01.2012 Депутати разследват президентството за търговия с амнистии . 343| 13828 |16.01.2012 Ив. Костов: Времето промени представите за премиера . 26| 7532 |07.01.2012 Депутати и магистрати крият доходи и имоти . 47| 10014 |23.12.2011 В. Сидеров: Цветанов ми обясни схемата си за отцепване на депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads