Реклама / Ads
21| 4637 |29.07.2023 ПОЛИТИКА

Министър Тагарев за предупредителната зона на Русия в Черно море: Това е неприемливо

.
Източник: личен архив
Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневния срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни.
 

Това заяви военният министър Тодор Тагарев в предаването „Офанзива” по Нова телевизия.

 

Тези ограничения не би трябвало да се прилагат от Русия, за да блокира износа на зърно от Украинските пристанища. Това е неприемливо. Съвсем други режими, по различен начин се навигира транспорта, допълни той.

 

В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на изност на зърно, той каза, че ако има такова запитване, то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море и евентуално и с партньорите ни от НАТО.

 

„Те още от 2014 г. претендират за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право”, каза Тагарев. Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

 

Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент. Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория, заяви Тагарев без да споменава случай от преди десетилетие, когато имаше нарушение в наши териториални води.

Припомняме, преди години турски бракониери бяха навлезли в български акваториални води, не спряха на заповедите на българските гранични власти и впоследствие образуваха дело срещу български граничари, изпълнявали своя дълг по международното право.

 

"НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс. Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията", поясни министърът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 9327 |21.06.2023 Денков и Тагарев занулиха програмата на Радев за отбраната и споразумение с Украйна . 4| 4336 |10.06.2023 Зам.-правосъдният министър: На моменти Гешев се държи като външен министър. Не изключвам да има график за отстраняването му . 5| 5200 |06.06.2023 Левон Хампарцумян: Асен Василев може да не е перфектният финансов министър, но е най-напористият . 13| 5335 |31.05.2023 ПП-ДБ вече не държат на Асен Василев за финансов министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads