Реклама / Ads
34| 10754 |04.05.2011 ПОЛИТИКА

Отцепник спаси държавата от рекет на турски холдинг

.
„Шишеджам“ плаши, че ще се оттегли като инвеститор от Търговище
 
Отцепникът от ДПС Касим Дал успя да помогне на правителството и на премиера Бойко Борисов при преговорите с турския гигант за производство на стъкло „Шишеджам“ в Търговище. Преди два месеца компанията открито поиска от министър-председателя данъчни облекчения и по-специално третиране на инвесторите, които влагат над 200-300 млн. долара. От холдинга, който също попада в числото на големите инвеститори, на свой ред гарантираха, че ще вложат още свежи пари в икономиката, но не посочиха нищо конкретно при разговорите си с премиера. По този начин поставиха под съмнение намеренията, които имат. Още тогава Борисов обеща да организира среща между представители на компанията и министрите Дянков и Трайков, за да бъде обсъдена идеята на Шишеджам. До подобни преговори така и не се стигна.

Три седмици, след като премиерът даде устното си обещание лично на президента на стъкларските заводи Ахмед Кърман, чрез трети лица холдингът е заплашил държавата, че ще си тръгне от България научи „Торнадо”.  От „Шишеджам“ предупредили правителството, че вече имали оферти от съседна Румъния, където им предложили далеч по-изгодни условия, за да развият бизнеса си. С оттеглянето си от българския трудов пазар холдингът заплашва да остави без работа около 2500 души от Търговище и от съседните общини. Наред с това държавата ще трябва да понесе огромни загуби за разрушаването на всички постройки и съоръжения, които са разположени на огромни територии в Търговище. В патовата ситуация, в която Бойко Борисов и министрите му изпаднали, се наложило Генерала да потърси помощта на Касим Дал, който бе сред основните преговарящи с турската компания. Самият холдинг беше привлечен като инвеститор в България от Дал, който не пропуска да спомене заслугата си при всяко интервю.

Голяма част от жителите в Търговище обаче са категорични, че турската компания блъфира и единствено има за цел да рекетира и шантажира правителството и министър-председателя. От създаването на завода работниците взимат изключително ниски заплати. Средният месечен надник на служителите е около 350 лв., което прави Търговище един от градовете на Балканите с най-евтината работна ръка. За толкова малко пари турският холдинг трудно би могъл да намери квалифицирани бачкатори в Румъния.

Симеон Нейков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 125| 7395 |20.02.2011 Ат. Атанасов: Борисов прави опит да спаси Цветанов . 66| 5694 |10.02.2011 Кр. Велчев: Взривът е срещу държавата . 63| 9830 |08.01.2011 Босия: Гоце е главен интригант в държавата . 117| 10618 |20.11.2010 В. Дърева: ГЕРБ използва Филчев, за да спаси Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads