Реклама / Ads
2| 5958 |27.09.2018 ПОЛИТИКА

Политическа криза в Алжир заради влошено здраве на управляващи

.
Брахим Гали Източник: Мoroccoworldnews
Алжирската военната и политическа организация Фронт Полисарио, която контролира 1/3 от Западна Сахара е с разклатено ръководство, след като лидерът й е приет в болница на 15 септември, съобщават марокански медии.
 

По-голямата част от територията и населението на Западна Сахара в Африка са Марокански, но Алжир държи част от нея.  Дългогодишният конфликтът между Алжир и Мароко за Западна Сахара вероятно ще има развитие в близко бъдеще.

 

Генералният секретар на Фронтът Полисарио Брахим Гали първо е бил настанен в болница в Алжир, а след това преместен в друга, заради усложнения в здравословното му състояние. Гали страда от хепатит С в изключително напреднал стадии, като пораженията върху черният му дроб са довели до остра цироза.

 

Разузнавателните  служби в Алжир, както и президентството, от където се поемат разноските за лечението на ръководителят на Фронт Полисарио са изразили силни притеснения за здравословното му състояние. Гали е наричан „сламения човек на режима в Алжир“, а влошеното му здраве води до лоши перспективи за режима, който той ръководи в Сахара. Липсата му в ръководството на Фронта влошава и обрича на неуспех претенциите на Алжир за територията на Западна Сахара.

 

Опонентите на Гали в самата военна организация многократно са обръщали внимание на лошото му здравословно състояние още след избирането му за генерален секретар на Фронт Полисаро и за президент на Расада през юли 2016 г. Той печели с определян като сталиниски резултат от 93,16% от гласовете. Тогава Брахим Гали замества починалия след дълго боледуване Мохамед Абделазиз.

 

Всъщност покровителят на Брахим Гали - алжирският президент Абделазиз Бутефика също има сериозни проблеми със здравето си след като претърпява мозъчен инсулт през 2013 г. От тогава той рядко има публични изяви, пишат още медиите в Мароко.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9711 |14.08.2018 ”Да, България”: Борисов носи отговорност за кризата с Търговския регистър . 17| 14388 |27.06.2018 Методи Андреев пред Фрог: Една политическа шайка иска вот на недоверие на друга! Потрес . 7| 13848 |30.05.2018 Радев захапа Борисов: В коя политическа система премиерът обръща с едно обаждане решения на парламента? . 21| 15983 |02.03.2018 Политолози: Сделката за ЧЕЗ променя политическата ситуация у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads