Реклама / Ads
15| 6960 |30.10.2014 ПОЛИТИКА

Политолог пред Фрог: ДПС и БСП в коалиция на опозиционното малцинство

.
Новата коалиция Източник: Булфото
Това е най-шареният парламент. Има много неизвестни в парламентарните групи. Дали те ще запазят своята цялост? Това ще е парламент на плаващите мнозинства. Този парламент би произвел много неформални практики – във връзка с договорености по различните законопроекти. Ще има изключително силен акцент върху политическите интереси на различните парламентарни групи и как те ще ги материализират в съответното законотворчество, коментира пред Фрог нюз политологът Анастас Стефанов.
 

За първи път ще има освен коалиция на управляващото мнозинство, ще има коалиция на опозиционното малцинство. Няма нито една политическа сила, която да инвестира със собствени ресурси вот на недоверие. 1/5 от народните представители са нужни, за да има такава процедура. ДПС и БСП не разполагат с такива, ще трябва да се правят коалиции за упражняване на опозиционна роля. Най-страшното е, че това,  което ни демонстрират в парламента е липсата на каквато и да е стратегия.  Налага се вече дискурсът, че животът на това НС е ограничен, смята анализаторът.

 

В момента има едно наваксване на изборната кампания. Тепърва се произвеждат разговори, които трябваше да се състоят през септември. Елитът си признава, че е проспал един месец. Не е нормално две сестрински партии да си говорят чак сега по основни точки. Логично трябва да се познават добре и да си говорят в детайли, подчертава Стефанов.

 

Влизаме в период, в който нямаме изготвен бюджет за 2015 г., имаме плащания през януари, за които не знаем откъде ще вземем 3 милиарда. Ние не знаем какво ще правим в близките месеци, алармира политологът.

 

На въпрос дали мястото на лица като Анна Баракова е в парламента, Стефанов коментира: Тя злепостави лицето на самата институция парламент. Отново обществото ще свързва институцията на парламента с корпоративните интереси, а не с обществени интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8141 |24.10.2014 Социалисти пред Фрог: Дъбовци искат пожизнени депутати . 17| 5987 |22.10.2014 Страхил Ангелов пред Фрог: БСП стана акционерно дружество . 17| 5733 |14.10.2014 Реформаторите предлагат на ГЕРБ рамков документ за управление . 29| 5281 |14.10.2014 Й. Цонев: Или кабинет на малцинството, или предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads