Реклама / Ads
42| 9217 |10.02.2022 ПОЛИТИКА

Президентът: Питайте Борисов защо доставката на първите F-16 ще закъснее

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Вече има информация за закъснение на доставката на първите F-16, и то не малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя на изпитание не само личния състав, но създава рискове България да загуби въздушен суверенитет. Възможно е да загубим възможността да охраняваме сами своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО. Защо ще закъснее доставката и при какви условия и клаузи е сключен договорът - можете да зададете тези въпроси на г-н Борисов и неговото правителство.
 

Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като обсъди състоянието на армията с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

 

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите в армията. Веднъж завинаги трябва да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите в армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО“, заяви Радев.

 

„Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, технологиите и иновациите“, смята президентът.

 

„Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурноста ни, но изграждането й е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза“, допълни държавният глава.

 

„Кризата в Украйна е с глобални измерения. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решение на кризата. Трябва да се търси решение по дипломатически път“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6650 |17.01.2022 Ген Атанасов: Оставката на Цацаров е ”бягане пред вятъра”, КПКОПИ само гонеше неудобните на Борисов . 37| 19891 |09.01.2022 Петкова и Николов кръстосаха шпаги: Лично ще Ви поздравя, когато свършите толкова работа, колкото премиера Борисов . 24| 20500 |08.01.2022 Николай Хаджигенов: Борисов тепърва ще ходи по РПУ-тата . 17| 34097 |05.01.2022 Хаджигенов: Изтеглените 50 млн. за „Хемус“ са в касата на Борисов. Разследването на тази прокуратура ще умре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads