Реклама / Ads
6| 10504 |27.08.2017 ПОЛИТИКА

Проф. Илчев: Ако започне АЕЦ-Белене - няма кой да работи там

.
Иван Илчев
”Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Това каза по НТ проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет.
 

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто, че някои и пето класиране. Причината - незаети места в почти всички висши учебни заведения.

 

„Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Така че системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, каза той и допълни: „Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката”. 

 

Софийският университет е сред първите 600 в света. Но се финансира по програми. Държавата я няма никаква. Ако тя си влузу в задълженията, а също и бизнеса, който прави само декларации, СУ ще бъде сред първите в света. Сега положението е лошо. Ако започне строителството на АЕЦ-Белене, няма да има кой да работи там. Специалисти се изграждат за 10-15, че и повече години, категоричен е проф. Илчев.

 

Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни реформи във висшето образование.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10054 |23.08.2017 Проф. Аврамов за Фрог: Прокурори тормозят онкоболни заради слугинаж към Пеевски . 0| 3963 |22.08.2017 Проф. Слатински: Бежанската вълна е като остро заразна болест . 2| 4464 |10.08.2017 Проф. Дуранкев: България е черната овца на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads