Реклама / Ads
71| 10431 |23.03.2023 ПОЛИТИКА

Проф. Тагарев пред Фрог: Радев става все по-ясен в прокремълската си позиция

.
Радев държи служебния кабинет на къса верижка и няма съмнение, че волята му за оръжията за Украйна ще бъде изпълнена. Само че не е ясно дали ще има някой, който ще купува боеприпаси. Радев вече не се притеснява, че България може да загуби икономически и политически. Става все по-ясен в свята прокремълска позиция.
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. 


Ето и цялото интервю: 

Проф. Тагарев, държавният глава Румен Радев заяви от Брюксел, че страната ни ще изнася оръжие за други държави, но ще постави условие то да не отива в Украйна. Колко изпълнимо изобщо е това и възможно ли е България да следи за нещо такова? 


По принцип при износа на оръжие винаги трябва да се посочва крайния потребител и в това отношение Радев е прав. Дали като краен потребител е посочена Украйна обаче не е въпрос, който се решава от Радев, а по други процедури, разписани в българските закони. В момента обаче той е назначил служебни правителства и го държи на къса верижка по всички тези въпроси и няма съмнение, че волята му ще бъде реализирана. 


Само че не е ясно дали ще има някой, който ще купува боеприпаси и то ако става въпрос за тези, които са от решението на Министерския съвет от петък. Не е ясно дали други наши съюзници ще проявят интерес към тези боеприпаси. Ясно е, че всички те са предназначени за Украйна. 

Може ли тогава това да доведе до изолация на българския оръжеен бизнес в такъв случай?


Мисля, че Румен Радев вече не се притеснява, че България може да загуби икономически, технологично, да загуби перспективите си за интеграция в европейската технологична индустриална база. За него ключовият въпрос е да не наруши интересите на Москва. 

Още преди месеци се появиха спекулации, че българско оръжие отива в Украйна през трети държави. Тогава Министерството на икономиката, под ръководството на Корнелия Нинова, тотално отричаше това да е така, именно с мотив, че като краен потребител не е посочена Украйна. Няма ли всичко това в момента да е празен ход и ситуацията да е същата? 


Много ясно това може да се определи като лицемерна политика от страна на Корнелия Нинова. Радев става много по-ясен изразител на този тип политика и дори отива по-нататък като предупреждава в аванс, че това оръжие не може да отива в Украйна. Това е негово лично виждане. Това носи трайни и дългосрочни рискове за бъдещото развитие на България. 

Освен чисто икономически последствия, какви други рискове крие това за страната ни? 


На първо място е политическата изолация. Радев много държи да бъде забелязана деструктивната му роля по тези въпроси. Досега западните медии отбелязваха какво прави и казва унгарския премиер Виктор Орбан, но дори той започна да променя позицията. Радев обаче става все по-ясен, категоричен и прокремълски в своята позиция.


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14901 |14.03.2023 Осман Октай пред Фрог: Радев ще бърза за избори през юли или септември, но не и за вот 2 в 1 . 10| 4098 |13.03.2023 Проф. Вачков: Тезата на Пендаровски за македонските евреи има политически цели, няма источиески факти . 35| 11796 |05.03.2023 Иван Кръстев пред ”Дойче веле”: Ако Украйна спре да се сражава, това е краят ѝ . 1| 5812 |24.02.2023 Жозеп Борел: „Преди година се обадиха в пет сутринта: „Киев е бомбардиран!“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads