Реклама / Ads
5| 5420 |01.11.2020 ПОЛИТИКА

Републиканци за България: Жизнени сили има само онова общество, което уважава своите будители

.
Ние, българите сме сред нациите в света, които имат силен респект към просветата, духовността и будителството – дори ги почитаме със специални празници в официалния си календар. Празници, които са общи за всички, независимо от нашите етнически и верски различия. Те трябва да изразяват нашите духовни достижения и въжделения като сплотено и съвременно общество.
 

Във време на тотално изпитание и предизвикателства, пред които е изправен светът, е все по-силна нуждата от личности, които да вдъхват утеха, кураж и надежда, които от висотата на своя интелект и служение да посочват верния път, колкото и труден да е той. Нуждаем се от личности, които да бъдат истински духовни стожери, сплотяващи обществото. В този смисъл днес всеки, който се посвещава в служение на другите не от користни подбуди и личен интерес, а безрезервно и самоотвержено – е будител. Неслучайно за дата на този уникален празник е избран денят на такава безкористна личност – небесният ни закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец, безсребърникът, който ни остави завет да пазим вярата в Бога, да избягваме раздорите, да живеем в единомислие и да се пазим от „змията на сребролюбието“. Скромният отшелник от Рила планина ни показва, че будителството е не само книжовен труд, наука или  интелектуално занимание. То е също служение на другите и просветителство във всичките му форми – особено в епоха, когато само на един клик разстояние светът ни предлага всевъзможните си „истини“. Съвременният будител е преди всичко пазител на единствената и безспорна истина.   

Затова на днешния празник ние, Републиканци за България, се прекланяме както пред нашите предци-будители, така и пред всички вас, нашите съвременници, които следвате с делата си заветите на небесния ни закрилник – хората от предните позици на невидимата фронтова линия: лекари и всички медицински работници, учители, университетски преподаватели, хора на науката, културата и изкуството, публицисти и общественици – всички вие, които приехте предизвикателствата, наложени от пандемията, но останахте верни на своето призвание и мисия да помагате, да утешавате, да просвещавате, въпреки ограниченията, на които вие самите сте подложени. 

 Мотивацията на един истински будител не е мисълта как да осребри своята дейност. Неговата мотивация са плодовете на неговия труд, мисия и  призвание. А те винаги са нематериални. Но нашата благодарност към тях, обаче, следва да е и с материални измерения. И тя няма как тя да е изкушението, което да ги вкара в плен на „змията на сребролюбието“. Нашата материална благодарност, редом с почитта към будителите, е израз на нашето уважение към тях и най-вече на себеуважението ни като общество – та нали и св. цар Петър изпрати дарове на св. Йоан в Рила планина?! Защото без да бъде гарантирана материалната сигурност на хората, които всеки ден са на тихия фронт в болници, поликлиники, училища, университети, лаборатории, институти ние не може да очакваме просперитет и сигурност за обществото, нито мотивация у бъдещите поколения да продължат тяхната мисия. Ето защо, ние от Републиканци за България, ще полагаме усилия, дори чрез законодателни инициативи, да бъде гарантиран просперитетът на съвременните будители – защото измеренията на техния труд са отвъд „тук“ и „сега“, не се измерва с метър, нито се претегля на кантар. Той има проекция в бъдещето.  

Жизнени сили има само онова общество, което уважава своите будители и не разпилява по света своя интелектуален потенциал. Затова от Републиканци за България сме мотивирани да създадем предпоставка и за младите българи, които предпочитат да получат своето образование в чужбина, но да се върнат в отечеството, за да постигнат точно в него своята професионална реализация. Така както предците ни, в първите десетилетия след Освобождението, усвояваха в чужбина достиженията на световната наука, но се завръщаха в България, за да ги споделят със своята нация, да се включат в съграждането на младата ни държава. 

В днешния Ден на будителите Републиканци за България се прекланяме и пред всички вас, нашите сънародници по света, които, макар и в чужда среда, съхранявате своята българска идентичност и я предавате на децата и внуците си, макар все повече от тях вече да не са родени в България. Вие съхранявате своята идентичност чрез училищата и културните институти, които често сами организирате и финансирате, за да поддържате и чрез тях връзката си с отечеството. Ние знаем, че България е в дълг и към вас, и сме амбицирани да изградим още по-стабилни мостове, които да свързват и следващите поколения българи по света с отечеството на техните родители и предци. И с вашата подкрепа също да постигнем модерна България в обединена Европа! 

Честит празник, самоотвержени будители в отечеството и по света – дръжте ни будни за Истината, „Духа не угасвайте“! По молитвите на св. Йоан Рилски Бог да пази България!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6314 |30.10.2020 До дни в Бургас ще бъде открит офис на ПП „Републиканци за България“ . 14| 6273 |28.10.2020 Цветанов: Републиканци за България e eдинствената алтернатива на статуквото в област Шумен . 5| 6798 |23.10.2020 Републиканци за България: Осъждаме поредния опит за политически натиск върху медиите . 6| 7320 |21.10.2020 Позиция на ПП ”Републиканци за България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads