Реклама / Ads
115| 13223 |12.03.2010 ПОЛИТИКА

Скандалът е заради олигарсите, костовизация погубва ГЕРБ и Борисов

.
Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ стават заложници на костовизацията на българския парламент. Това обяви президентът Георги Първанов на нарочна пресконфенернция днес в сградата на „Дондуков”2. Според държавният глава искането на оставката му вероятно е част от някаква стратегия.
 
Той можел да влезе в рекордите на „Гинес”, като президент, на който най-често му е искана оставката. Възобновяването на диалога между институциите може да стане само, ако задействаната от ГЕРБ процедура за импийчмънт бъде изтеглена. Диалог под дулото на импийчмънт няма да има, предупреди Първанов опонентите си. Дори и процедурата да не бъде отменена, президентската институция ще продължи да работи конструктивно и няма да води политика на инат.

За олигарсите и кризата


Първанов атакува българските политици с въпроса: Кога олигарсите станаха такива? Но побърза да отговори, че целият скандал сега е заради отправеното наскоро от него искане за отваряне на икономическите досиета на прехода. В библиотеките такива няма, но в службите има информация, на кого какво е дадено, каза държавният глава.

Президентът заговори първоначално за икономическата криза, опитвайки се да подмине сканадла с искания импийчмънт.  Според него тя щяла да продължи повече от 1-2 месеца, а поради самия модел на българската икономика, ще бъде по-дълбока и по-дълга. Като опасни белези на кризата той отбеляза голямата задлъжнялост между фирми и граждани, нарастващата безработица, свитото потребление и падащия стандарт на живот, закриването на училища и болници.
Части от икономиката ни са във фризера, а антикризисните мерки правителството прилага на парче, отбеляза президентът, и се обяви за незабавно разплащане на държавата към фирми и проекти от ЕС, актуализиране на бюджета, подобряване на условията за финансиране на малките предприятия, нов подход към здравната реформа, преструктуриране на болничния сектор. На фона на острите критики, правителството на ГЕРБ бе похвалено единствено за отпушването на евро фондовете.

 Георги Първанов е категоричен, че искането за импийчмънт е продължение на шоуто, започнало от началото на март. Министър Дянков го посетил в президенството в качеството си на витцепремиер и финансов министър, така заявил срещата. Самият Борисов също лично настоявал за това.

Целта беше от публикуваната стенограма да излезне истината от разговора ни. Нямаше квалифицирана информация в разговора. Не съм допуснал нито една обидна дума, за разлика от Дянков и някои политици. Разговорът ни беше строг, но интелигентен и конструктивен, обясни пред журналистите Първанов. По-късно обаче политическият дебат бил сведен до архиварство и деловодство. Президентът се аргументира, че стенограмите при подобни срещи са част от търсенето на истина и прозрачност. Но, ако не е била публикуваната стенограма, ГЕРБ и Костов са щели да намерят друг повод, за да го атакуват, за да го държат в шах.

Враговете

В политически план целта е да се поддържа един полюсен модел без алтернатива. Но това няма да стане. Не е познал г-н Костов, 2 млн. българи са ме избрали директно, припомни Първанов. Освен честото споменаване на лидера на ДСБ Иван Костов като главен враг и злодей, президентът включи към компанията и министрите Дянков, Цветанов, усъмни се даже и в премиера. Първанов е категоричен, че Искра Фидосова сама на може да реши и наложи искането за импийчмънт, ако не е получила положителна санкция от Бойко Борисов.

Финансовият министър пък седял в дъното на разпространяваните инсинуации, че е милиардер. Освен това финансовата му политика била слаба, а излизането на България от кризата било правопропорционално на оставането на Дянков във финансовото министерство.

Министърът на МВР пък питал преди време Първанов дали познава Маргините? Не съм им виждал очите, но Цветанов да пита някой, който е много близо до него и Костов дали ги познават, отговори президентът. Цветанов бе набеден и за това, че пръв е подкрепил Дянков след срещата им в президенството.

Държавният глава обаче остана направо шокиран от факта, че Цветан Цветанов днес го е нарекъл пред медия директно Гоце. Това говорело само за нивото на министъра, който бил сигурно едниственият в Европа, съчетаващ лидерство в партия със силовия пост на министър на МВР и отговарящ за ДАНС. Има срастване на репресивните органи с политическата власт. Цветанов искаше да следи и слуша всички в Интернет, а сега е против публикуваната от мен стенограма, контрира президентът.

Извън протокола

Шефът на Канал 3 Сашо Диков промени планувания ритъм на задаване на въпроси. Без да са му дали думата, той попита: „Само правилните медии ли ще задават въпроси? Първанов отреагира светкавично и щедро даде право на Диков да направи следващите питания.

На тях по-късно президентът отговори така: Не съм убивал на 7 ноември 2008 г. архар в Узбекистан.

Няма начин да ме уличат в лъжа, защото съм бил честен и почтен.

Бих искал да бъдат публикувани всички разговори, които съм водил с държавни глави и тези с Путин и Медведев. И тогава ще се види, че българската страна е отстоявала националните интереси.

До края на мандата ми ще бъдат публикувани и стенограмите, водени по формирането на тройната коалиция.

Нямам упреци за сценарий към „Шоуто на Иван и Андрей”, а към екипа на Дянков, които са истинските сценаристи на атаките срещу мен, обясни президентът на Сашо Диков.

Единият от водещите на шоуто, Андрей Арнаудов побърза да отправи отново покана към Първанов да участва и в тяхното предаване, но президентът отклони идеята, мотивирайки се със сложната ситуация сега.

„Ходите само в предавания, в които ви се кланят”, намеси се отново ветеранът Сашо Диков.

„Диков, и аз съм ви виждал да се кланите”, отби удара президентът.

„Но кога?”, попита журналистът, но не получи отговор.

За честта на фамилията

Георги Първанов посочи, че с фамилията си сигурно е в челните класации на героите на жълтите издания. Понесъл съм много удари, но ще си водя битката до край. Не искам да ангажирам институцията със сигнали до съда, но ако трябва - ще си търся правата и там.

За правителството

Искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но провалът във финансовата им политика е явен. Въпреки това, в разгара на криза не е време за избори. Няма по-добро решение от това правителство. Не мога да си представя, че служебен кабинет може да проведе антикризисна политика.

За бъдещетото си


До края на мандата си ще изпълнявам стриктно задълженията си. А какво ще правя след мандата, си е моя работа.

Въпроси без отговор


Държавният глава отби с мълчание два въпроса:

Ще си подаде ли оставката, ако бъде уличен в лъжа?

Защо президентът не е дал своята версия за убийството на неговия съветник Емил Кюлев?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 15568 |09.03.2010 Световен скандал заради македонски танц, откраднат от България . 60| 15823 |20.10.2009 Русия ни обяви война заради Турция . 13| 16027 |06.08.2009 Станишев създал "Галерия" заради гейкомпромат . 20| 9862 |17.04.2009 Лов на вещици в БСП заради Г. Близнашки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads