Реклама / Ads
1| 8263 |03.01.2017 ПОЛИТИКА

Е. Славкова за Фрог: Израел и САЩ дестабилизират Турция

.
Емилия Славкова
В създаването на ИД стоят, както стана модно да се казва, „тъмни сили”, които определят и насочват нейната дейност, иначе казано, известни кръгове най-вече от Израел и САЩ. Познатите от около 15-ина години техни планове и цели се изразяват в преструктуриране на Близкия и формулиране на т.нар. широк Близък изток, в рамките на което Турция да бъде дестабилизирана и дори доведена до състояние на сериозна гражданска война, подобна на Югославската. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
 
В демографско и етническо отношение може да се направи аналогия между двете страни, в които мултикултуралистката философия е предназначена да играе деструктивна роля. В терористичните действия  все по-често се използват мюсюлмани от бившия СССР. Заподозреният атентатор от Нова година в Истанбул е от бившата съветска република Киргистан.

Ердоган се противопоставя на стремежа за дестабилизация и разпокъсване на страната, воден от неоосманистки и от лични амбиции. Затова се мъчи да се сближи с Русия и да спечели покровителството на по-мощна глобална сила в нейно лице. Той смята, че Русия е по-добрият съюзник в момента в сравнение със САЩ. В интерес, макар и не толкова дългосрочен, на турската върхушка беше да не взривява мирния процес на решаване на кюрдския въпрос, да не къса всички връзки с кюрдските партии и сили и да се договори с тях за по-широки кюрдски права.

 

Освен глобалните сили, които решават съдбата на Близкия изток, Иран е първата от регионалните, които участват в развитието и решаването на Сирийския конфликт. Конференцията в Астана в края на месеца няма да донесе трайно решение за този конфликт, тъй като не обхваща всички играчи. За сега тя е конференция на непряко зависещите и замесени в конфликта. Кюрдите никой не ги пита за нищо, не ги канят на конференцията в Астана, а те са решаващата военна сила във войната с ИД и понасят най-много жертви в Сирия, а и в Ирак. Може би, ще им се предостави автономен район, но изобщо не се говори какви ще бъдат правата му, а засега се очертава, че контролът на турско-сирийската граница, т.е. в кюрдския ареал, ще бъде даден на Ердоган. Шефът на сирийско-кюрдската Партия на демократичното единство Салих Муслим каза преди два дни, че Турция иска примирие в Сирия поради безпомощност и безсилие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4109 |03.01.2017 Израел ще цензурира Facebook . 3| 6362 |03.01.2017 Само във Фрог: Прокуратурата си играе с Марешки, ту го проверява, ту не . 1| 6214 |03.01.2017 Р. Гълъбинов за Фрог: България е най-бедна въпреки дадените от ЕК 11 млрд.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads