Реклама / Ads
12| 5217 |16.10.2009 ПОЛИТИКА

Словесни балони бранят поста на Станишев?

.
„Партията претърпя най-тежкото си изборно поражение. Въпросът не е само в броя загубени гласове. Най-тревожното е, че и след изборите доверието към БСП спада критично”. Това се готви да признае едва ли не сензационно и разтърсващо пред делегатите на 47-ия конгрес в неделя лидерът на партията Сергей Станишев.
 

Но с тези закъснели откровения със сигурност няма да изненада някой от съпартийците си, коментират скептиците на „Позитано”. Зад мъдрите редове на документа те съзират таланта на другаря Антон Кутев и добилите печална слава „Червени прашки”.

Изготвената от партийния екип на бившия премиер политическа декларация е озаглавена: „ За обстановката в страната след изборите за 41-во Народно събрание и дейността на БСП в опозиция”. Frognews.bg разполага с проекта, който на пръв прочит напомня за коктейл от полупризнания за краха на тройната коалиция, обяснения за недооценените грешки и обвинения към врага с партиен билет и победителите от изборите.

Главната причина за падането на правителството му от власт и слабото народно доверие, Станишев открива в орташката власт с ДПС и НДСВ и оставането в рамките на досегашния десен модел. Така се затвърдило впечатлението, че се обслужват интересите само на тясна група лица. Резултатите от икономическия растеж не се разпределяли, така че мнозинството да почувства това, а ножицата между бедни и богати се разтворила неимоверно. Изострило се усещането за социална несправедливост, липсвал прелом в борбата срещу корупцията, а партията не се разграничила от това явление в редиците си, се констатира в партийния документ.

„БСП не се прояви като масова и демократична партия, опираща се на широките обществени слоеве. Влошена бе не само комуникацията с гражданите, а дори и с членовете на партията. Формираха се свери на икономическо влияние чрез заемането на постове и длъжности, както в държавното управление, така и в партията”.

Но след привидното словесно харакири досегашното ръководството на социалистите продължава да твърди, че през последните 4 години страната е постигнала социално и икономическо развитие, непознато в годините на прехода. БСП показала, че след разрухата може отново да се гради и инвестира в бъдещето. Реални приоритети станали капиталовложения в образованието, здравеопазването и местното самоуправление.

Но този светъл порив бил спрян от дясната, авторитарна и популистка партия ГЕРБ. Тя дошла на власт без конкретен проект за България, а цената от кризата, която Станишев и министрите му не виждаха дълго време, щяла да бъзе платена от хората на труда, възрастните и социално слабите.

По Живковски ръководството на БСП вади скелети от гардероба и предупреждава обществото, че върхушката на ГЕРБ се опитва да наложи авторитарен модел върху държавното управление, като застрашава демокрацията, конституционния реда и правата и свободите на гражданите. Сякаш зайчето от ръкава на Първанов е забравило, че само преди дни парламентарната комисия за контрол на ДАНС обяви, че Станишев е командвал еднолично, а Агенцията е използвана като политическа полиция, да следи и разработва противниците на властта.
.
Вярна на традициите си столетницата не пести обещания в аванс, щом са само на думи и хартия и то изречени на конгрес. Редовите социалисти и народът ще получат като подарък от конгреса уверението, че:
- БСП е за активни икономически мерки за смекчаване на ефекта от кризата
- против намаляване на достигнатите дохди и увеличаване на пенсионната възраст
- за държавни гаранции за кредитиране на малкия и средния бизнес
- против драстично увеличаване на акцизите
- против ограничаване на достъпа до здравна помощ и медицински услуги
- против съкращаване на разходите за образование и наука
- против закриването на общини и приватизация на държавни активи.

В документа обаче и дума не се обелва, какво пречеше на другаря Станишев да осъществи само преди три месеца тези пожелания и да ги превърне в реалност? Вместо отговор левицата дава на делегатите рецепта как да оцелее в опозиция: „ ... нямаме право на униние, на самосъжаление, на самобичуване, нито път на взаимно самоуспокоение или „бодрячество”. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5624 |16.10.2009 Медийната империя на Берлускони . 27| 8987 |15.10.2009 Документите за конгреса на БСП в стил "ранен соц" . 21| 8448 |14.10.2009 Близнашки сменя Станишев в БСП? . 8| 5499 |14.10.2009 Политическото бъдеще на подкрепящите десни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads