Реклама / Ads
0| 5863 |19.05.2010 ПОЛИТИКА

Струва ли си да минеш през България, за да стигнеш до Запада?

.
Изданието EU Observer задава този реторичен въпрос в обширен материал, свързан с нелегалната миграция в страната ни.
 
Четирима иранци прекосяват турско-гръцката граница незаконно и решават да влязат на българска територия с лодка по река Марица. Един от тях пада зад борда. Другите го оставят да умре, слизат от лодката и тръгват към близката гора. За лош късмет жители на Капитан Андреево ги забелязват и звънят на Гранична полиция. Полицаи се опитват да ги спрат; те бягат, полицаите стрелят по тях с гумени куршуми. След кратко време намират четвъртия, полумъртъв в снега.

Това не е единичен случай, пише EU Observer. На същия ден са открити седем полузамръзнали имигранти в камион на КПП. Шестима от тях са турци; един е от Иран.

България се превърна в магнит за незаконни имигранти от членството ни в ЕС насам. Те се надяват да стигнат до по-богатите западноевропейски страни през нашата. Всяко лято 1.5 милиона турски работници, които живеят в Германия, Холандия, Франция и Белгия се връщат “на почивка” в родината. Коли с до 8 души минават през България. През септември пътуват в обратна посока. Доста хора се опитват да прекарат роднини без документи. Завиват ги с одеала и ги закриват с куфари, за да не ги видят на границата. Някои от тях умират, а полицаи успяват да спасят други, които са пред задушаване в септемврийските жеги. Тези, които хващат обикновено искат политическо убежище. Отчаяно искат да стигнат до Гърция или Западна Европа. През 2009 г. са заловени 252 души при нелегално преминаване на гръцко-българската граница.

Има и куриози. Миналата година гранична полиция спира гражданин на Таджикистан, който е извървял 70 км пеша от София до сръбската граница. Не носи документи и смята, че през Сърбия ще е най-лесно да стигне до западна Европа. Има и трагични случаи. Две рускини загиват в преспите на Беласица по пътя към Гърция.

След всичко това се питаме: Струва ли си да минеш през България, за да стигнеш до западна Европа?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 12380 |02.05.2010 В. Сидеров: Президентът се стресна, че главата на Октопода е на неговия адрес . 61| 10504 |26.03.2010 На Велика сряда разпват президента, премиерът - това е урок за всички . 101| 13642 |14.03.2010 "Първанов не е моят президент" превзема Facebook . 34| 9019 |10.03.2010 Президентът - публична личност и когато спи, и когато яде...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads