Реклама / Ads
42| 10054 |27.03.2011 ПОЛИТИКА

Е. Сугарев: Територията ни престава да бъде държава

.
Едвин Сугарев
Литературен вестник беше арена за изява, трибуна на писателите. През 1991 година нямахме друг избор, просто беше задължително да се занимаваме и с политика. Най-пагубно нещо е чалга културата, която е свързана с липсата на ценности, с това трябва да се преборим, да дадем примери за друг живот.
 

Литературен вестник беше арена за изява, после литературата беше изместена в малко маргинално русло. Сега литературата трябва да оцелява сама в едно опростачаващо се общество, каза Едвин Сугарев в предаването Отпечатъци по БТВ. Много усилия струва издаването на вестника. Литературен вестник започна като притурка на в. Демокрация, да бъде трибуна на писателите, после се отделихме и така започна одисеята със савостоятелното ни издаване, каза той.

Поетът обясни, че са започнали да издават вестника с екипите на Глас и Мост, после са се присъединили млади хора, почувствал се е младият глас във вестника. Днес те водят битки най-вече със себе си, острото противопоставяне сега го няма, старите писатели вече ги няма, а политическата конфликтност в литературата вече я няма и това е добре. Много са споровете, вътрешните борби у писателите, поясни Сугарев.

Нямахме друг избор през 1991 година, ние се занимавахме и с политика. Имахме голяма поддръжка, политиката не можеше да се избегне. Бях активист на Екогласност, позициите на СДС защитавах тогава, припомни си бившият политик.

Извървях дълъг път между литературата и политиката, а доскоро бях главен редактор на Литературен вестник, а сега вече не съм. Не съм никой в политическото поле, но пиша почти всеки ден на тези теми.

Би трябвало да градим мостове помежду си, хората се отдалечават един от друг, територията ни престава да бъде държава, коментира днешната ситуация поетът. Най-пагубно нещо е чалга културата, която е свързана с липсата на ценности, с това трябва да се преборим, да дадем примери за друг живот. Това е задължение на всеки от нас, трябва да си направим равносметка и да определим за какво живеем, каза Сугарев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 6071 |26.03.2011 Ив. Костов: Синята коалиция се отдалечава от ГЕРБ . 62| 6595 |26.03.2011 Бойко Борисов: Трябваше да оставя БСП да си решава проблемите . 74| 7765 |26.03.2011 М. Андреев: Симеон става изключително сериозен кандидат за президент . 166| 14191 |24.03.2011 По Велики пости започна битка за короната на Патриарха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads