Реклама / Ads
49| 8589 |31.01.2011 ПОЛИТИКА

Светът се евакуира от Египет. Ние сваляме винетки

.
Изучаване на египетските революционни процеси...
Да наречеш българия Абсурдистан е изтъркано клише. То е производно на турското Булгаристан, както в Османската империя са наричали провинцията си отсам Дунав.
 
Абсурдистан може да е противно клише, но определя доста ясно какво се случва най-много у нас – абсурди. Обиколете Google с тази дума и ще попаднете в стотици сайтове, съдържащи сензационни, невероятни и абсурдни новини, сюжети и обемни публикации. Ще се натъкнете на неща като „истинският образ на Христос”, американски доктор умъртвявал новородени, студенти по медицина се снимат в моргата с отрязани крака, ръце и цели трупове, жена преспала с 200 мъже за нула време, световен шампионат по ядене на голи охлюви и пр. Няма спор, все любопитни неща. Но истинскитке абсурди са тук, при нас.

Британски вестник ти избожда очите още от първа страница: „Светът се евакуира от Египет”. Ясно е защо – там има размирици, армията е на улиците, има убити и ранени, затворници и мародери плячкосват, пребиват и дори убиват. Подобни са заглавията във всички медии по света. Български туристи обаче в петък, 29 януари, заминали за Египет с чартърен полет на екскурзия! Другите страни пращат самолети да си събират хората от там, а нашите отиват, защото са дали пари и не искат да се прецакат. Носят си суджуче, ракийка, лютеничка – т.е. подготвени са за всякакви ситуации. Поназнайват и руски, та все ще се оправят някак в страната на фараоните, където руския върви от времето, когато съветски специалисти са строили, обучавали и въоръжавали тази държава. Индия и Азърбайджан изпращат самолети, но Москва и София – не. „Твърдо нье”, както гласи друго клише. Само България и Русия! Но не защото правителствата не искат. Не искат руските и българските екскурзианти. Под картечните откоси, фосфорни бомби и воя на сирените, те ще се разхождат по Нил и ще съзерцават крокодилите, ще посещават пирамиди, ще цъкат пред мумиите на Рамзес и Тутанкамон, но най-важното: ще купят ланци и друга кинкалерия, щото златото в Египет е на далавера.

За руснаците не знам, но за нашите имам известни съмнения, че ако стане напечено, ще нададат вой до небесата, че хората от посолството не се отнасят добре с тях, че нарушават човешките им права, че властта в България спи и не взема марки за тяхното спасяване. По медиите у нас ще цъфнат техни роднини, които нечленеразделно ще заговорят за това как техните близки са изоставени, как преживяват голям ужас, как другите държави се грижат за своите поданици и пр. дивотии. Сещам се, как по време на снеговалежите в Англия и блокадата на летище Хитроу, една българска майка, съпруга на известен олигарх, звъняла по телефона на висш политик, да помогнел на детето й да бъде настането в посолството или в хотел. Нейното дете. Какво ще стане с другите десетки българи, които висяха на летището в Лондон олигаршата не я интересувало. Тя дори не се замислила като как нашият политик ще уреди въпроса, на кого ще се обади в Англия и как ще му обясни за какво иде реч.

Абсурдите не свършват до тук. КАТ за пореден път се класираха в Топ 5 на най-големите простотии. Този път новината е свързана с винетките. От понеделник всички трябва да са свалили старите винетки на автомобилите си, защото почвали проверки и щели да се налагат яки глоби. Всичката Мара втасала, та опряхме до старите винетки. Не оспорвам правото на КАТ да налага правила, а тяхната упоритост да се захващат винаги с най-маловажните неща, а истинските проблеми да остават в сянка. Ако не си махнеш винетката - 100 лв глоба. Строго, но справедливо. Но нека от КАТ дадат един пример за осъден фалшификатор на винетки, а такива са заловени поне дузина през 2010 година и са „произвели” стотици хиляди ментета, които са ощетили държавата с милиони. Е, да, ама КАТ не отговаря за съдебната система и прокуратурата, ще отвърнат най-личните катаджии. Ами да кажат тогава колко техни колеги са заловени, разследвани и осъдени за рушвети, корупция, съдействие на крадци на коли, за застрахователни измами, измами при регистрация на крадени автомобили и пр. Да кажат колко и кои, че да ги знаем. Няма такова нещо. В КАТ са по тъпите идеи, които някой сбъркан ПР им внушава. Например: на 15 септември всички да карат с включени къси светлини, за да опазим учениците през първия учебен ден. Пълна идиотщина. Пиани тъпанари газят, осакатяват и убиват, след което се разминават с условни присъди, но важното е на 15 септември да включим фаровете!

На немалко участъци по мизерните ни магистрали ще видите ограничителни знаци да се кара с 30 или 40 км в час. Абсурдно е, защото са останали от някой ремонт отпреди година-две, но точно там дебнат катаджии, които авторитетно ръкомахат с палката и ти пробутват втръсналото клише „К’во праим сега?”. Нищо не праим – плащаме и тъпеем. КАТ от години не успяват да се справят с организацията на регистрация и пререгистрация, със събирането и плащането на глобите, които се измерват в милиони, но решили да ни накажат с още един еднократен данък за несвалена винетка. Дори не са си направили труда да проверят как се сваля тази тъпа винетка и че процедурата изисква специални инструменти и умения. Тях това не ги интересува, но искат да вземат едни пари.

Затова клишето Абсурдистан ще ни го лепят като винетка на челата още дълго време. Това, че сме част от ЕС прави иронията още по-жестока.

И да не забравя. Близките на нашите „египтолози”, които се разхождат в момента на камили около пирамидите с треперещи крака или се свиват в хотелски стаи без ток в Кайро, да им свалят винетките, че като се върнат (дано се върнат живи и здрави) с броениците и ланците, да не ги одруса някое катаджийче, че са нередовни. „Щом имаш пари да ходиш при мумиите, значи имаш пари и за една почерпка с колегата...” И ще е право катаджийчето, както обикновено.

Мария Лилова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 9891 |31.01.2011 Х. Александров: Живеем като роби и това ни харесва . 12| 5331 |30.01.2011 НАП подхваща 264 висши държавници с амнезия . 20| 6209 |29.01.2011 Египет - революция на гнева . 3| 5994 |29.01.2011 ПАСЕ прие резолюция за зверствата в Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads