Реклама / Ads
20| 6231 |29.01.2011 ПОЛИТИКА

Египет - революция на гнева

.
Тунис даде искрата за протестите. Протестите ще продължават, въпреки че има 26 загинали, стотици са ранените. Моделът на Тунис повлия върху всички арабски страни – Йордания, Судан, Йемен, Египет. Западът има симпатии към Мубарак, защото той провежда тяхната политика в Египет.
 

Протестите в Египет коментираха египетските журналисти М. Кемал и М. Бакари в ефира на БНР.

М. Кемал посочи, че това е революция на пожара и продължи: Управляващата партия иска да контролира протестите. Това, което става сега, води революцията до екстремизъм, за да се обяви от правителството извънредно положение. Тунис даде искрата за протестите. Протестите ще продължават, въпреки че има 26 загинали, стотици са ранените.

М. Бакари обясни, че Мурабак е 30 години на власт в Египет. Моделът на Тунис повлия върху всички арабски страни – Йордания, Судан, Йемен, Египет, каза той. В Египет е най-силна реакцията. Организаторите са от младите поколения, а те нямат нищо общо с опозиционните слаби партии. Народът прави революциите. Това е революция на гнева. Египет от 15 години върви само на две гуми – сигурността на властта, а сега кората се обръща. Нивото на бедността е изключително голямо, това накара хората да излязат на улицата.

Западът има симпатии към Мубарак, защото той провежда тяхната политика в Египет, заключи М. Кемал. Лошото е, че американците забравиха, че има цял един народ, който страда много. През последните години Мубарак и хората около него ограбиха този народ. 99.9 % на избори не означава демокрация. Вече хората нямат надежда за бъдещето, допълни той.
Бакари подчерта, че има съществена разлика между Египет и останалите арабски страни. Египет е една от най-големите страни в района. Свидетели сме, че всички арабски страни вървят назад в развитието си, продължи той и обясни, че ако има режим, който е уважаван от света, но не е искан от народа, този режим няма бъдеще. В Египет има търкания между християни и мюсюлмани, те не се решават. Управляващите и народа се противопоставят непрекъснато. Богатите и бедните стават все по-разделени, обяви Бакари.

Х. Мубарак ще напусне властта, ако продължат още една седмица протестите. Но ако армията се намеси срещу народа, не се знае какво ще стане, прогнозира Кемал.

Х. Мубарак ще продължи да властва още малко, защото имаше 30-минутен разговор с Обама и след него каза: Ще има нови закони за намаляване на безработицата и уважение към съдебната система; ще има нови избори, в част от районите, убеден е Бакари.

Frognes.bg напомня, че МВнР предупреди, че телефонните връзки на посолството на България в египетската столица Кайро са прекъснати. По последна информация са възстановени връзките на мобилните оператори, но все още няма достъп до интернет, а комуникациите с наземните телефони са силно затруднени.

В основните градове Кайро, Александрия и Суец властите са въвели полицейски час от 6 часа вечерта до 7 ч. сутринта. Гражданите трябва да избягват централните части и местата, където има демонстрации, а също и да се съобразяват с въведените от властите ограничения, препоръчват още от външното министерство.

Полицията, сред която и елитни части за борба с тероризма, стреляше със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия по тълпата в Кайро, която отвръщаше с порой от камъни. Десетки демонстранти са ранени, има съобщения и за поне 1 убит. Очевидци разказват за бягащи хора, облени в кръв.

Завърналият се в страната опозиционен лидер и нобелов лауреат Мохамед ел Барадей също бе обстрелван с водно оръдие, като полицията му попречи да напусне зоната на сблъсъците. Наложи се да търси убежище в джамия.

Изявлението на египетския президент Хосни Мубарак за намерението му да разпусне правителството и да сформира ново не успокои страната, предаде „Дойче веле”.

В събота сутринта по улиците отново излязоха стотици хора. Събралите се на един от главните площади в Кайро „Тахрир” поискаха оставката на президента Хосни Мубарак. Решението за смяна на правителството беше прието критически и определено като недостатъчно от протестиращите.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 18425 |23.12.2010 Кръгът на Първанов трака със зъби от гнева на Бойко . 41| 22446 |17.08.2009 Адвокати на подземни босове бранят царя от гнева на Борисов? . 12| 5606 |09.10.2007 Играта с огъня на управляващите може да докара революция и криза в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads