Реклама / Ads
7| 10653 |21.11.2017 ПОЛИТИКА

Светослав Малинов: Борисов систематично дискредитира парламента

.
Светослав Малинов
Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде смутен от полупразна залата в Народното събрание, какъвто мотив се появи около оставката на Димитър Главчев, каза пред БНР евродепутатът Светослав Малинов.
 

Още повече, че господин Таяни е човек с много голям и разностранен опит, познава и нашия Балкански регион. А и специално, когато говорим за пълна или непълна зала, Европейският парламент предлага много голямо разнообразие, включително и разнообразието почти празна зала, тъй като по време на пленарната сесия в Страсбург ние имаме и изключително много активности извън нея и срещи, така че това е несериозно като отношение към българския парламент, заяви Малинов.

 

Той коментира идеята, че заради европредседателството трябва да се правят различни компромиси, не е здравословна. Аз не мисля че това е здравословно. Ако една демокрация е здрава, може да издържи един сериозен политически дебат. Председателството не означава да спре политическият живот в страната или всички да започнат да се държат по коренно различен начин. Това не само би било лицемерно, това би било и вредно. В крайна сметка ние имаме такава ситуация в момента, в която нараства противопоставянето, нараства недоверието към правителството и няма да се повиши рейтингът на парламента, който някак си от много време от много години е застинал на много ниски стойности. За което, разбира се, основна заслуга имат управляващите и най-вече Бойко Борисов, който от години дискредитира българската институция "парламент".

 

Аз дори мисля, че той не го прави съзнателно. Не бих му вменил някакво зловещо намерение да дискредитира парламента, просто поредица от действия показват, че парламентът не е най-важното място, посочи Малинов.

 

Ако трябва да бъдем съвсем откровени, директно можем да кажем, че в България при управление на ГЕРБ ние нямаме разделение на властите по оста изпълнителна-законодателна. Вижда се с просто око. Вие можете ли да си представите, че председателят на българския парламент е равнопоставен на българския премиер, че по конституция дори е над него, не можем като си припомним председателите на Народното събрание през последните години. Когато става дума за избиране на председател на парламент, в много европейски държави се избира политика с най-голям авторитет, такъв човек който определено може да задава дневен ред на парламента, дори противно на волята на премиера и на мнозинството по определени теми, някакъв вид, така да се каже, охранител, но на Българската конституция, не на нещо друго. Представете си в тази роля Волфганг Шойбле в Германия при канцлер Меркел и ще разберете, че това има смисъл. Представете си нашите председатели, включително новоизбраната Караянчева, срещу Борисов като авторитет и ще разберете какво става в момента, коментира евродепутатът.

 

В България става систематична дискредитация на парламента, която ние възприемаме като нещо нормално и самия акт, след който беше принуден, или не знам как да се изразя, след който беше подадена оставката, става ясно, че парламентът не е върховният орган, че не там се взимат най-важните решения, дори когато става дума за персонално решение на председателя на парламента, каза още Светослав Малинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6405 |20.11.2017 Майката на Йоан проговори за убийството в Борисовата градина . 5| 4439 |19.11.2017 Борисов събра министрите заради катастрофите край Ловеч . 7| 8505 |18.11.2017 Борисов тръгна за Бургас, но внезапно се върна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads