Петък, 20 Октомври 2017, 02:30
Frognews
1| 5541 |12.01.2017

Тъжната годинa на Националия съвет по антикорупционни политики

.
Националия съвет по антикорупционни политики
Помните ли Националия съвет по антикорупционни политики? Разбира се, че не го помните. Няма с какво този междуведомствен съвет да бъде запомнен, въпреки гръмкото си название и респектиращите фигури, участвали в него. Нито се създадоха нови антикорупционни политики, нито сега съществуващите имат нужда от Национален съвет, за да бъдат осъществени.

Ние обаче помним и ще ви припомним какво е (беше) Националия съвет по антикорупционни политики.

 

Ако си мислите, че става дума за някоя отдавна неактивна институция от началото на века, то бъркате. Националният съвет по антикорупционни политики бе създаден на 27 Май 2015 с решение на Министерския съвет.

 

Целта му? Той ще „координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им.

 

Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.”

 

Какви сериозни и респектиращи задачи… Кой може да се заеме с тях? В състава на съвета влизат заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС. Все топ експерти, ще си каже човек. Все пак зам.-министрите често са по-голяма експертиза от самите министри. Важно е да се отбележи, че Съвета се създава по идея и под патронажа на Меглена Кунева.

 

Отваряйки специално създаденият сайт за съвета откриваме, че последната новина, публикувана там е от 11 април 2016 г. При това става въпрос за качване на годишния доклад за дейността на съдебните инспекторати през 2015 г., включително и за дейността на Главния инспекторат. Всъщност последното протоколирано заседание на Националия съвет по антикорупционни политики се е провело на 8 юли 2015 г. От новинарския обмен разбираме, че съветът се е събирал и в последващите месеци, но доказателство за това не откриваме в сайта на институцията.

 

В правилата на Съвета пък е записано: „Редовните заседания на Съвета се провеждат поне веднъж на два месеца”. Това очевидно не се е спазило.

 

Какво всъщност е свършил този Съвет, част от който са толкова авторитетни фигури от различни ведомства? Отговор можем да очакваме от инициаторите му, но засега въпросът е отворен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Корнелия Нинова с писмо до лидерите на партиите в парламента за КТБ 4| 2962 |19.10.2017 . Ст. Делийски за Фрог: ДПС очаква нещо от Борисов 1| 4323 |18.10.2017 . М. Андреев пред Фрог: Усещането е, че сме тайно окупирани от Русия 7| 6165 |18.10.2017 . Татяна Дончева: Пеевски и Цонев фалираха КТБ и ограбиха активите й, сега пишат закон за това 4| 13978 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах