Реклама / Ads
12| 6066 |31.10.2012 ПОЛИТИКА

Цветанов: Делото срещу Цонев трябва да се разгледа от ЕК

.
Цветан Цветанов
По темата корупция България търпи най-големите критики. Делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров трябва да бъде акцент в комуникацията и партньорството ни с ЕК и да се провери от момента на постъпване на информацията за корупционната схема до момента на задържането и как е проведено самото разследване.
 

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Има съдебно решение на първа инстанция, разбира се, като правова държава ние трябва да се съобразим, но трябва да дадем и отговори на тези въпроси, които витаят в обществото, смята министърът. Цветанов каза, че всеки от подсъдимите е говорел, че това е политическа репресия след оправдателната присъда на първа инстанция. Смятате ли, че Прокуратурата ще изпадне в тази зависимост от изпълнителната власт и ще понесе всичкия този негативен товар, ако нямаше достатъчно доказателства, за да се внесе този обвинителен акт, попита той.

По повод твърдението, че хиляди са хората, които се подслушват и, че България цялата е опасана в специални разузнавателни средства, министърът уточни, че става дума за 0.1 % от населението. 7 800 са подслушваните лица за 2012 г.

За случая с Боян Максимов Боозов и уволнената вече говорителка на ОДМВР-Варна Калинка Пенчева Цветанов каза, че този случай за него вече е приключен за МВР. Вътрешният министър посочи, че това лице е задържано 2007 г. с един килограм амфетамин. Той е излежал 2-годишна ефективна присъда, което е доказано, че той е виновен. Преди няколко месеца Боозов е нанесъл средна телесна повреда върху един човек.

Аз съм благодарен, че тази снимка излезе в публичното пространство и смятах, че този случай е приключил и не знам защо говорителката се е върнала назад и е започнала да отправя такива квалификации към лицето.

През 2004 г. започна един проект съвместно със Скотланд Ярд за борба с корупцията, още тогава като приключи този проект, се създаде един анонимен телефон за сигнали за корупция - 982 22 22. Така че ние имаме интерес да имаме подобен граждански контрол. Много са случаите, когато са постъпвали сигнали. За снимката на Боозов със спящите полицаи Цветанов каза, че съгласно вътрешните правила служителите по време на дежурството си имат 30 минути почивка, уцелен е момента и тогава още е направена проверка и не знам защо говорителката се е върнала назад и е тръгнала да обижда, каза министърът. Той припомни и операцията, която беше проведена срещу полицаите, които рекетираха гражданите от пътникопотока в Пазарджик, ние го задържахме тогава и полицаите са уволнени.

За скандална в Кърджали около генерал Васил Делов Цветанов каза, че когато говорим за чествания на 100-годишнина от Балканката война, това е една дата, около която всички ние трябва да се обединяваме. В Кърджали е доста обезпокоително това, което се случи, защото кметът Хасан Азис е председател на Инициативния комитет за удостояване на посмъртното звание на генерал Васил Делов - около 30 часа преди награждаването общински съветници не приеха това да се случи. Не смятам, че трябва да делим мюсюлмани и християни, защото генерал Делов по никакъв начин не е имал лошо отношение към българските мюсюлмани, каза Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6165 |21.10.2012 Цветанов: В Кърджали явно е започнала предизборната кампания . 61| 6336 |16.03.2012 Цветанов: Трайков и Константинов допуснаха и гафове . 21| 5427 |06.01.2012 Цветанов: Предсрочните избори са угодни за опозицията . 68| 6967 |26.10.2011 Цв. Цветанов: Гражданите уволняват и назначават политиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads