Реклама / Ads
21| 19300 |24.07.2023 ПОЛИТИКА

Унгарекзит? Нараства възможността Унгария да напусне ЕС

.
Вероятността Унгария да напусне ЕС нараства Източник: БГНЕС
Унгария се е придвижила по-близо до сценария за потенциално излизане от Европейския съюз, заяви бившият управител на Унгарската централна банка Андраш Симор.
 

Симор, който положи сериозни усилия да изведе страната си от финансовата криза когато тя се нуждаеше от спешни спасителни мероприятия под ръководството на Международния валутен фонд, посочва, че напускането на блока не е най-вероятният сценарий, но “е един от възможните”.

 

Той коментира за телевизия ATV, че “ако вероятността от подобен акт е била 10% през миналата година, тя вечме е нараснала до 20-30 процента”.

 

Бюджетният дефицит на Унгария достигна до рекордно високи нива след като президентът Виктор Орбан харчеше с широка ръка преди миналогодишните избори, които спечели.

 

Страната е и с най-високата инфлация и базов лихвен процент в ЕС точно когато европейска помощ в размер на 30 млрд. щ. долара остава блокирана.

 

Тези средства се задържат от Брюксел заради отстъплението на Будапеща от ангажимента да брани демокрацията и заради предполагаеми подкупи.


“Опасявам се, че унгарското правителство ще докара страната до положение, при което излизането от ЕС се превърне в реална алтернатива”, опасява се Симор, който е отявлен критик на Орбан. Все пак, той не очаква “срив на унгарското стопанство, а по-скоро бавен спад”.

 

Унгария има правно основание да напусне ЕС съгласно член 50 от Пакта на общността.

 

Това може да стане след организирането на референдум, за което е необходимо да се промени конституцията на страната с положителния вот на две трети от унгарския парламент.

 

Идеята за излизане от ЕС обаче не е популярна сред унгарското общество. През 2020-а подкрепата за членството на Унгария в блока е била 85% от анкетираните унгарци.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11601 |30.01.2022 Ива Митева за възможността за предсрочни избори: Коалицията стои добре. Христо Иванов е по-чувствителен . 1| 5676 |30.11.2020 Милка Христова: СОС пропусна възможността да изработи конкретна и работеща Политика за публичните предприятия . 4| 13118 |12.09.2017 Арман Бабикян за Фрог: Некомпетентността на управлението е с нарастващ тренд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads