Реклама / Ads
1| 5967 |22.04.2018 ПОЛИТИКА

Валутният фонд въвежда нови регламенти срещу корупцията от 1 юли

.
Международният валутен фонд (МВФ) обяви приемането на нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес.
 

Новата рамка е одобрена от управителния съвет на МВФ на 6 април. Тя позволява на екипите на институцията да правят редовни оценки на естеството и степента на корупцията.


Този подход ще започне да се прилага от 1 юли, съобщи представител на МВФ.

"Знаем, че корупцията засяга бедните и подронва доверието в институциите", заяви в блог управляващият директор на Фонда Кристин Лагард.


"Набляга се на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено създават условия за корупция", уточни МВФ.

Фондът подчерта, че борбата с корупцията не трябва да се свежда до вкарването на виновните в затвора, за да е ефикасна. "Дългосрочната ѝ ефикасност се нуждае от съществени реформи на регламентите и институциите, за да се подобри прозрачността и отговорното поведение", заяви МВФ.


Фондът вече възнамерява да се бори и с частни фирми, които участват в корупционни практики или помагат за прането на пари.

За тази цел страните членки на МВФ са подканени "доброволно да приемат оценка на тяхната нормативна и институционна рамка" по време на годишните мониторингови мисии на МВФ.


"Ще се проверява дали те криминализират и издават присъди за подкупване на чуждестранни длъжностни лица и дали имат подходящи механизми за изкореняване на прането и укриването на мръсни пари", уточнява Фондът.

Корупцията поглъща 2 процента от световното богатство всяка година и вреди на справедливото разпределяне на икономическия растеж, се казва в доклад на МВФ от май 2016 година.


По оценки на Фонда всяка година по света се дават подкупи в общ размер между 1,5 трилиона долара и 2 трилиона долара.

"Знаем също, че корупцията демотивира младите от образованието и професионалното обучение, защото успехът зависи от това кого познаваш, а не какво знаеш", отбелязва Кристин Лагард.


МВФ няма полицейски правомощия в борбата с корупцията, но може да упражнява известен натиск чрез програмите си за финансова помощ. Фондът например постави като условие за отпускане на допълнителни средства на Украйна не само да се извършат реформи, а и да се постигне реален напредък в борбата в повсеместната корупция в тази страна, отбелязва АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10654 |15.08.2017 Само във Фрог: Фондация напира да строи гигантска джамия на пъпа на София . 1| 6208 |10.12.2015 НС прие Законопроекта за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове . 21| 5652 |10.02.2015 Манолов: В самите частни фондове има хора, които пречат . 63| 5959 |22.12.2014 ГЕРБ въвеждат задължително гласуване за местните избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads