Реклама / Ads
4| 6048 |21.08.2012 СВЯТ

9 загинали след мощен взрив в Турция

.
Огънят обхвана и градски автобус
Най-малко девет души, от които четири деца, са загинали след мощна експлозия на кола-бомба в югоизточния турски град Газиантеп, който се намира близо до границата със Сирия.
 

Броят на ранените при взрива е достигнал 69 души, като четирима от тях са в тежко състояние.

Кървавият атентат бе извършен на втория ден от мюсюлманския празник Рамазан байрам. Инцидентът е станал в близост до полицейския участък в Газиантеп.

Натоварен с експлозиви автомобил е бил взривен към 19.45 ч. в понеделник вечер с дистанционно управление. Колата била паркирана близо до автобусна спирка. При взрива са се възпламенили два автобуса, в които са се качвали пътници на спирката, и още няколко автомобила. Изпочупени са прозорците на околните сгради.

От силния взрив на място са загинали седем души, а десетки други са ранени. Сред жертвите най-вероятно има и полицейски служители. Броят на ранените все още се уточнява, но според местните медии пострадалите са над 50.

Засега никоя терористична групировка не е поела отговорността за бомбената атака. Според всички турски вестници най-вероятно то е дело на терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК).

ПКК, която се борят за автономия в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната от 1984 година, действително е активна в този район. Десетки хиляди души загинаха в сражения оттогава. ПКК е смятана за терористична организация от Европейския съюз и САЩ.

Вестник "Хюриет", който отбелязва, че с бомбеното нападение в Газиантеп празникът Рамазан байрам "се е превърнал в кръвопролитие", а центърът на града е заприличал на "бойно поле", смята, че става въпрос за широкомащабна кампания от бомбени атентати на ПКК, като се започне от нападенията в Шемдинли и Фоча и като се има предвид и нападението с камъни срещу вътрешния министър на Турция Наим Шахин по време на посещението му в Хаккяри през уикенда.

Полицията щателно проучва записите на охранителните камери и издирва лице, което малко преди взрива се отдалечило бягайки от района.

Турската НТВ посочва, че силите за сигурност са разполагали предварително с информация за подготвяния атентат в Газиантеп. От две седмици полицията търсела турски студент, за когото имало информация, че е пристигнал в града с автомобил, натоварен с експлозиви.

Кметът на Газиантеп Асъм Гюзелбей отбеляза, че мястото на експлозията е едно от най-натоварените в града. "В часа на експлозията на булеварда е имало относително малка навалица. Ако взривът беше станал в навечерието на празника, можеше да загинат 60 души," коментира Гюзелбей.

Град Газиантеп се намира в близост до границата със Сирия. Той е дал убежище на много сирийци, избягали от режима на президента Башар Асад.

В момента в Газиатеп работи център, който приема международните помощи за бежанците от Сирия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5920 |15.08.2012 Разследват "Райънеър" заради икономии . 8| 6368 |17.06.2012 Гърция влиза в нови премеждия след изборите за парламент . 7| 5637 |08.06.2012 Любовница на Джако иска 1 млрд. долара от наследниците му . 5| 5622 |04.06.2012 Самолет се разби насред Лагос; загинали и ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads