Реклама / Ads
1| 3091 |07.06.2021 СВЯТ

На 98 години почина последният оцелял освободител на Аушвиц

.
Дейвид Душман Източник: Twitter
Дейвид Душман, последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц, почина на 98 години, съобщава БиБиСи.
 

Душман е евреин, ветеран от Червената армия, който по-късно става олимпийски фехтовач, е починал в Германия в събота. На 21 години той използва своя танк, за да се вреже в електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 г., помагайки за освобождаването на затворниците.

 

В Аушвиц са убити около 1,1 милиона души, повечето от които евреи. "Когато пристигнахме, видяхме оградата и тези нещастни хора, пробихме оградата с танковете си. Дадохме храна на затворниците и продължихме", коментира Душман пред "Ройтерс" миналата година.

 

"Те стояха там, всички в униформи на затворници, само очи, само очи, много тесни - това беше много ужасно, много ужасно", каза той. Душман каза, че не е знаел, че Аушвиц съществува по време на войната, научил е за зверствата, извършени там в годините след това.

 

Един от само 69 мъже от 12-хилядната му дивизия, оцелели от войната, Душман претърпява сериозни наранявания по време на ВСВ, но той става най-добрият фехтовач на Съветския съюз, а по-късно и един от най-големите треньори по фехтовка в света, заяви Международният олимпийски комитет (МОК).

 

Той е тренирал женския отбор по фехтовка на Съветския съюз повече от 30 години и е бил свидетел на смъртоносната терористична атака срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. "Чухме изстрелите и бръмченето на хеликоптерите над нас. Живеехме точно срещу израелския отбор. Ние и всички останали спортисти бяхме ужасени", коментира той пред Abendzeitung през 2018 г.

 

Неговият приятел, шеф на МОК и колега фехтовач Томас Бах, отдаде почит. "Когато се срещнахме през 1970 г., той веднага ми предложи приятелство и съвет, въпреки личния опит на Душман с Втората световна война и Аушвиц, и той беше човек от еврейски произход", коментира Бах, който е германец. "Това беше толкова дълбок човешки жест, че никога няма да го забравя."

 

До 94-годишна възраст той все още ходи почти всеки ден в своя клуб по фехтовка, за да дава уроци, обяснява МОК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3194 |16.05.2021 Над 4 000 починали от COVID за денонощие в Индия . 0| 3739 |04.05.2021 За пръв път от три години - Среща на Г-7 в Лондон. Важните въпроси - Китай, Русия, Иран . 0| 3092 |12.04.2021 Всички французи над 55 години могат да се ваксинират срещу Covid-19 . 13| 4382 |18.03.2021 Почина президентът на Танзания, който отричаше COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads