Реклама / Ads
1| 4759 |13.03.2011 СВЯТ

Адът в АЕЦ Фукушима продължава

.
Oхлаждащата система на втори от реакторите на японския АЕЦ "Фукушима" е излязла извън строя заради петъчното опустошително земетресение. Според специалистите има изключително завишен риск от нова експлозия в електроцентралата. "Всички функции за запазване на нивата на охлаждащата нива се провалиха", заяви говорител на компанията TEPCO, която управлява АЕЦ-а.
 

Правителството е реагирало мигновено, като според Би Би Си в момента тече евакуацията на около 140 000 граждани, живеещи в префектура Фукушима.

Най-малко 15 японски граждани са влезли в болница със симптоми на радиационно отравяне след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима 1". Това предава РИА Новости, позовавайки се на японската агенция Киодо.

Лошите новини са накарали американската Ядрена регулаторна комисия да изпрати спешно двама експерти в Япония. Те трябва да се запознаят на място с опасенията на експертите за стопяване на реактора. Американските експерти, пристигнали на място заради прегряването на втори реактор в електроцентаралата, определиха използването на морска вода за охлаждането му е "акт на отчаяние", който може да предвещава бедствие, подобно на "Чернобил". Няколко от тях прогнозираха, че независимо от изхода от кризата, инцидентът ще окаже силно негативно въздействие върху възраждането на ядрената енергия.

След експлозията в първи реактор на централата местните власти разшириха евакуационната зона около централата и започнаха да раздават йод, който помага на тялото при радиационно облъчване.

Властите в японската префектура Фукушима призовават населението да затваря прозорците, да изключва климатиците и да стои по домовете си.
По-рано охлаждащата система в друг реактор на централата отказа да функционира, което породи опасения за възможна експлозия, дължаща се на свръхзатопляне. Японските власти информираха, че трети реактор на централата е процес на изпускане на радиоактивна пара.
Това е третият реактор, в който има провал в охладителната система след ефекта на разрушителното земетресение с магнитуд от 8,9 по Рихтер в Япония.

За да избегне най-лошото, малко след полунощ българско време компанията, която управлява електроцентралата - TEPCO, е започнала подготовка за изпускане на радиация от втория проблемен реактор. Не се уточнява под каква форма ще стане това - водна пара, водород или друг газ. "Радиацията ще бъде малко и под нивата, застрашаващи здравето на хората", обяви говорител на TEPCO, цитиран от АФП.

Според метеоролозите въздушните течения в района ще отнесат радиационния облак към САЩ, Канада и Мексико. Калифорнийският департамент за публично здраве реагира мигновено. "Засега няма непосредствена опасност. Ние обаче извършваме наблюдение над ситуацията отблизо съвместно с федерални партньори", оповестиха от департамента за публично здраве в Калифорния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5886 |12.03.2011 Взрив във АЕЦ Фукушима - евакуират на 20 км от нея . 1| 4981 |12.03.2011 Евакуация в радиус на десет километра от АЕЦ Фукушима . 2| 6359 |28.02.2011 „Ал Кайда" зове протестите в Либия и Тунис да продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads