Реклама / Ads
0| 2774 |21.07.2023 СВЯТ

Албанските власти одобриха проектозакон за медицинската употреба на канабис

.
Източник: БГНЕС
Албанският парламент одобри проектозакон за използването на канабиса за медицински и промишлени цели, предадоха албанските медии.

Албанската медия „Шчиптаря“ твърди, че в проектозакона се съдържат и редица критерии, на които трябва да отговарят онези, които се стремят да получат разрешително за отглеждане на растението, както и санкции при евентуални нарушения.

 

Здравният министър на страната Огерта Манастирлиу коментира пред местни медии през юни, че този проектозакон определя регулаторната рамка за начина, по който ще се контролира отглеждането и преработката на това растение, както и производството на подпродуктите от него за медицински и промишлени цели.

 

Според нея идеята на този проектозакон е регулирането и гарантирането на контрол и наблюдение върху процеса на култивиране, производство, преработка и износ на канабис.

 

Манастирлиу отбеляза, че по тази причина трябва да бъде създадена национална агенция за контрол на канабиса, която следва да бъде подчинена на албанското министерство на здравеопазването.

 

За да гарантира контрол и регулация на всеки етап от отглеждането и преработката на канабиса, тази агенция ще си взаимодейства с албанските служите ли на реда и няколко други структури в министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи на Албания. Също така националната агенция за контрол на канабиса ще може да налага санкции при нарушение на условията или установената правна рамка.

 

Предвижда се лицензът за култивиране и преработка на канабиса за тези цели да бъде предоставян на компаниите за период от 15 години, като всички заинтересовани субекти ще бъдат одобрявани от албанското правителство. Максималната площ, която може да бъде засадена с канабис на територията на цялата страна, е 200 хектара.

 

В закона са заложени солидни критерии за получаване на лиценз, като първото от условията е компанията да има тригодишен опит в култивирането, производството, преработката и транспортирането на растението. Дефакто нито една от албанските компании не отговаря на това условие, пише „Шчиптаря“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2595 |17.07.2023 Британските власти разшириха санкциите си срещу Русия, набелязаха двама руски министри . 0| 2656 |10.07.2023 Южнокорейските власти изпратиха самолет с военна помощ за Украйна . 0| 2723 |30.06.2023 Италианските власти задържаха близо 70 предполагаеми членове на ндрангета . 0| 2589 |29.06.2023 Австрийските власти задържаха значителни количества наркотици и оръжие при спецакция срещу рокерска банда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads