Реклама / Ads
0| 3757 |21.09.2018 СВЯТ

Антарктически ледник е с ново име след скандал за сексуален тормоз

.
Скандалът #MeToo, който вилнее в холивудските среди засегна и науката. Географско название бе официално променено заради сексуален тормоз.
 

През 1994 г. Комисия по географските имена решава да назове ледник в района на антарктическата Земя Виктория "Ледник Маршант", след като Дейвид Маршант, изследовател на Университета на Мейн, е работил там по геоложки проект. Но почти четвърт век по-късно оказаната му чест е оттеглена. "Ледник Маршант" сега е "Ледник Мататуа" , защото благодарение на този учен науката си има собствено "Me Too" движение. За смяната на името и скандала разказват престижни научни издания като  IFLScience,  Earther,  ScienceMag.

 

Антарктика е загадъчна и изолирана пустиня, на чиято карта са имената на безстрашни изследователи. Американската Комисия по географските имена преценява дали постиженията, умовете, сърца или джобове са достойни за официални названия.

 

До 1999 г. Маршант е бил асистент в Университета в Бостън, а Джейн Уиленбринг е 22-годишна студентка, работеща с него на експедиция в Антарктика. "През повечето време бях принудена да слушам дълги дискусии за това, че съм "уличница" или "курва", разказва Уиленбринг пред разследващите от Бостънския университет. Ако се противопоставя, споделя тя, "той ме нарича лъжец и казва: "Няма място в науката за лъжци, нали Джейн?"

 

Уиленбринг, която сега е доцент в Института за океанография "Скрипс" в Сан Диего, подава първото си оплакване за тревожното поведение на Маршант през 2016 г., съобщава Earther. Тя е чакала толкова дълго преди да съобщи за тормоза от предпазливост, докато не получи достатъчно висока позиция, която да я предпази от професионални репресии. Маршант я е подлагал на словесен и физически тормоз, разказва тя, като я е блъскал надолу по склоновете и дори я е замерял с камъни, когато уринира - заради което развива инфекция на пикочните пътища, а Маршант отказва да я остави да се върне в базата за лечение, твърди тя. "Неговите подигравки, унизителни коментари за моето тяло, мозък и общи недостатъци никога не свършваха", разказва още една жертва в  ScienceMag. "Всеки ден бе ужасно".

 

През 2017 г., след една година на разследване, Университетът се съгласява  "с преобладаващите доказателствата", че "Маршант е упражнявал сексуален тормоз ... като е отправял унижаващи и сексуални обиди и коментари".

 

Въпреки че Маршант остава в платен отпуск от Бостънския университет, докато неговата жалба се разглежда, Комисията по географските имена е отсъдила миналата седмица, че кръстеният на него ледник ще промени името си. Официално този ход "привежда географското име в съответствие с политиките на Комитета за антарктически наименования", въпреки че от признание на ръководството пред Earther комисията е била наясно с действията на Маршант, когато са издали препоръката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3582 |17.09.2018 Заплаха от отравяне с „Новичок” отцепи отново част от Солсбъри . 1| 3777 |29.08.2018 Новото гръцко правителство положи клетва . 0| 3848 |26.06.2018 Заев хвърля оставка, ако новото име на Македония не мине на рефендума . 0| 4548 |06.06.2018 Андрей Бабиш отново положи клетва като премиер на Чехия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads