Реклама / Ads
0| 3328 |20.03.2023 СВЯТ

Антониу Гутериш: В следващото десетилетие всички държави да ограничат вредните си емисии

.
Антониу Гутериш Източник: БГНЕС
”Ръководство за оцеляване” – така генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи новият доклад на организацията за промените в климата. В него се казва, че чистата енергия и технологиите могат да бъдат използвани, за да се избегне нарастващата климатична катастрофа.

На среща в Швейцария климатолози предупредиха, че поставената цел от ограничаване на увеличаването на температурата до градус и половина вероятно няма да бъде постигната, тъй като светът вече е по-топъл с 1,1 градус по Целзий. Границата от градус и половина се очаква да бъде премината следващото десетилетие.

 

В доклада се описва как бързото прекратяване на употребата на изкопаеми горива ще помогне за избягването на най-пагубните ефекти от промените в климата. В коментара си на доклада Генералният секретар на ООН Гутериш призова всички държави по света в следващото десетилетие да ограничат вредните си емисии. Очаква се природните бедствия да се случват по-често – големите наводнения по крайбрежните зони вече ще са годишно явление, вместо да се случват един път на век, както в миналото.  

 

Положителните точки в доклада са, че затоплянето на земната атмосфера с повече от градус и половина не означава апокалипсис и може да бъде само временно. Учените са оптимисти за това, че могат да бъдат постигнати драматични промени за кратко време, като посочват падането на цените на енергията от възобновяеми източници. Освен това промените в диетата на хората и преминаването към транспорт с ниски емисии могат също да допринесат към значително намаляване на емисиите в много сектори.  

 

Докладът е изготвен от междуправителствения панел по промените в климата – научен орган, който съветва ООН по проблема с покачващите се температури и около него се обединяват всички правителства. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4252 |02.08.2022 Гутериш: Човечеството е на една погрешна стъпка от ”ядрено унищожение” . 0| 3717 |18.06.2021 Преизбраха Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН . 2| 4724 |12.12.2020 Антониу Гутериш: Светът да обяви извънредно климатично положение . 0| 3723 |25.09.2018 Гутериш: Демократичните принципи са ”под обсада”.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads