Реклама / Ads
2| 5058 |13.04.2011 СВЯТ

Арест за атентатора в Минск?

.
Заместник-главният прокурор на Беларус Андрей Швед съобщи, че е задържан предполагаемият извършител на атентата в метрото в Минск, предаде РИА „Новости“. Швед посочи, че са арестувани двама души във връзка с терористичната атака, като единият от задържаните най-вероятно е извършителят на атентата.
 

Това се потвърждава както от показанията на заподозрения, така и от записите от видеокамерите, разположени на метростанцията, допълни заместник-главният прокурор. Швед посочи, че вече са проведени първите разпити в присъствието на адвокати.

По последни данни 12 души са загинали при терористичната атака в метрото в Минск в понеделник. Ранени са над 200 души. Днес в Беларус е ден на траур.

Вчера спецслужбите задържаха няколко заподозрени за участие в терористичната атака и съставиха фоторобот на главния извършител. Според властите основната цел на атентата е била „да се дестабилизира ситуацията в страната”.

По тази логика за съучастие на терористите може да бъдат обвинени всички, които дестабилизират обстановката в Беларус – опозицията, искаща оставката на президента Лукашенко, Западът, който планира да засили санкциите срещу Минск, както и Москва, която отказва да дава кредити за спасяването на беларуската икономика, коментира руският вестник „Коммерсант”.
Според наблюдатели вчера ситуацията в Минск е била много по-паническа, отколкото в деня на взрива. Още от сутринта започнаха да се разпространяват слухове за нова експлозия в беларуската столица. Властите реагираха, като задържаха трима души за разпространяване на слухове.

Приближени до президента Александър Лукашенко смятат, че терористичната атака е организирана от опозицията. Според политолога Олга Амбрамова атентатът не е изгоден за властите, тъй като разрушава образа на Беларус на мирна и стабилна държава. Според експерта опозицията е твърде слаба и разединена, за да организира подобна атака.

Експерти отбелязват, че беларуските власти може да се възползват от ситуацията, за да засилят натиска срещу опозицията и гражданското общество. Именно това се случи след взривовете във Витебск през 2005 година и в Минск през 2008 година. Тогава виновните бяха търсени сред опозицията. Възможно е сега Беларус да получи „два бонуса” – ЕС да реши да не засилва санкциите, а Русия все пак да отпусне кредит.

Руски следователи ще пристигнат днес в Беларус, за да се включат в разследването на атентата. По-рано беларуските власти обявиха, че са готови да приемат всякаква външна помощ за разследването. Очаква се в Минск да пристигнат и израелски, и британски експерти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5590 |28.03.2011 Поставиха Мубарак под домашен арест . 0| 5177 |21.02.2011 В Москва арестуваха мъж заподозрян за атентатор . 0| 5237 |07.02.2011 Германската полиция арестува италиански мафиот . 0| 5507 |18.01.2011 Арестуваха кандидат-президент на Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads