Реклама / Ads
7| 5456 |27.09.2020 СВЯТ

Да бъде ли ограничена имиграцията от ЕС решават днес на референдум в Швейцария

.
Източник: архив
Да бъде ли ограничена имиграцията от ЕС решават днес в Швейцария. Инициативата за допитването е на Швейцарската народна партия - най-голямата партия в Швейцария, но социологически проучвания показват намаляваща подкрепа за идеята. Въпреки това допитването разпали страхове за ефектите от евентуално шокиращо ”да”, което би унищожило отношенията с блока, предава AFP.
 

По последни данни 65% от анкетираните са против предложението за прекратяване на споразумението за свободно предвижване между Швейцария и съседен ЕС. На фона на тези данни изглежда малко вероятно инициативата да получи двойното мнозинство, от което се нуждае, печелейки едновременно общия вот и повечето от кантоните. Въпреки това не са изключени изненади, каквито Швейцарската народна партия е поднасяла в миналото като част от войната си за затягане на отношенията с ЕС, допълва "Сега".

 

Инициативата, предложена за гласуване, е част от системата на пряка демокрация, и призовава Швейцария да ревизира конституцията си и да гарантира, че може автомоно да управлява имиграционната си политика. Швейцарската народна партия счита, че Алпийската страна е изправена пред "безконтролна и масова имиграция". Швейцария не е член на ЕС, но е обвързана с блока чрез поредица от двустранни спорадумения. Ако инициативата на Швейцарската народна партия получи необходимите гласове, властите ще имат една година да договорят прекратяването на споразумението между Швейцария и ЕС за свободно движение на хора, сключвано през 1999 г. 

 
Швейцарците ще се произнесат днес и по други теми като въвеждането на двуседмичен отпуск за бащинство и закупуването на нови изтребители. Повечето швейцарци гласуват предварително в тези референдуми и секциите за присъствено гласуване се отварят обикновено само за няколко часа за тези, които държат да го направят на място, припомня АФП. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6010 |02.06.2020 Хр. Караджов от Калифорния: В САЩ има по-голям шанс да бъдеш убит, ако си чернокож . 4| 6059 |15.12.2019 Никола Стърджън: Шотландия не може да бъде в съюз с Великобритания насила . 4| 4798 |12.11.2019 Ердоган: Когато НАТО оставя съюзник да се бори сам с тероризма, това не може да бъде обяснено . 2| 5377 |17.10.2019 Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads