Реклама / Ads
2| 4865 |10.09.2023 СВЯТ

Байдън ще пристигне в Ханой днес следобед, за да подсили отношенията с Виетнам

.
Американският държавен глава Джо Байдън Източник: БГНЕС
Американският държавен глава Джо Байдън ще пристигне в Ханой днес следобед, за да укрепи отношенията с Виетнам на фона на усилията си за противодействие на влиянието на Китай в региона, съобщи ДПА.
 

Очаква се по време на 24-часовата си визита американският лидер да се срещне с четиримата висши ръководители на Комунистическата партия и ще посети паметника на мястото, където Джон Маккейн е бил свален през 1967 г. по време на въздушна атака срещу Ханой.

 

Байдън и ръководителят на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг ще подпишат споразумение за издигане на нивото на дипломатическите отношения между двете някога враждуващи страни до "всеобхватно стратегическо партньорство" - най-високото ниво в дипломатическата йерархия на Виетнам, като така САЩ ще се наредят до Китай, Русия, Индия и Южна Корея.

 

"Издигането на нивото на връзките до "всеобхватно стратегическо партньорство" е нещо повече от символично и то ще доведе до съществени промени", заяви Ле Данг Доан, бивш старши икономически съветник на петима виетнамски премиери. "Сделката ще донесе големи ползи за двете страни в много области, включително в икономиката, търговията и отбраната, като ще допринесе за мира и стабилността в Южнокитайско море, както и в Югоизточна Азия", подчерта той.

 

Главният заместник-съветник по националната сигурност на САЩ Джон Финър отбеляза пред журналисти, че в засиленото партньорство ще има и компонент на сигурността. Съветникът придружава президента на САЩ Джо Байдън.

 

Говорейки в самолета напът за Виетнам, Финър заяви, че не разполага с информация за оръжейни сделки с Виетнам, но подчерта, че САЩ и техните партньори могат да предложат на Виетнам помощ за диверсификация от руските военни доставки - предложение, към което според него Виетнам е изразил интерес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4135 |24.08.2023 Байдън за смъртта на Пригожин: Малко са нещата в Русия, зад които не стои Путин . 1| 2830 |21.08.2023 Байдън обмисля да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на срещата на върха на Г-20 . 0| 3296 |28.07.2023 Байдън се срещна с Джорджа Мелони в Белия дом, препотвърдиха партньорството между двете страни . 4| 3798 |25.07.2023 Тръмп: Байдън, левите демократи, фашисти и марксисти извършват престъпление срещу САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads