Реклама / Ads
0| 2922 |06.07.2021 СВЯТ

Беларус осъди на 14 г. затвор основния конкурент на Лукашенко, Бабарико

.
Виктор Бабарико Източник: Twitter
Върховният съд в Беларус осъди във вторник бившия претендент Виктор Бабарико в президентската надпревара през 2020 г. на 14 години затвор по обвинения в корупция по дело, което се смята за политически мотивирано, съобщи Ройтерс.
 

Преди ареста му през юни миналата година социологическите проучвания предполагаха, че 57-годишният Бабарико е главният съперник на авторитарния президент на Беларус  Александър Лукашенко на изборите миналата година, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, за да удължи продължителното управление на Лукашенко.

 

Бабарико бе арестуван два месеца преди гласуването през август 2020 г. Арестът му изкара хиляди протестиращи по улиците, а по това време той бе широко възприеман като водещ претендент в изборите.

 

Бабарико остана в затвора след ареста си и отхвърли обвиненията за корупция срещу него като политически насочени. Във вторник той бе признат за виновен за вземане на подкуп и пране на пари.

 

Съдът постанови 14-годишна присъда със затвор и глоба, приблизително еквивалентна на 57 000 долара. Той няма да може да обжалва присъдата на Върховния съд.

 

Преизбирането на Лукашенко за шести мандат миналата година предизвика месеци на масови протести, най-големият от които събра 200 000 души. Опозицията отказа да признае резултатите от изборите, като заяви, че вотът е манипулиран.

 

Властите отговориха на демонстрациите с мащабни репресии, при която над 35 000 души са арестувани, а хиляди са бити от полицията.

 

"Виктор Бабарико бе осъден на 14 години лишаване от свобода в поправителна колония при строг режим на сигурност", предаде във вторник агенция БелТА. Той е лишен от правото да заема длъжности, свързани "с изпълнението на организационни и административни задължения за срок от пет години".

 

Повечето лидери на опозицията са затворени или принудени да напуснат страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3237 |03.07.2021 Лукашенко затвори границата между Беларус и Украйна . 0| 3115 |29.06.2021 ЕС е готов да въведе още санкции срещу Беларус . 2| 3470 |29.06.2021 Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума е осъден на затвор . 0| 2978 |26.06.2021 Осъдиха Дерек Шовин на над 22 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads