Реклама / Ads
6| 5039 |06.08.2010 СВЯТ

Белград: Йосич не готви атентат срещу Борисов

.
Сретен Йосич
В сръбското министерство на вътрешните работи и в спецслужбите нямат информация за готвен атентат от страна на Сретен Йосич срещу българския премиер Бойко Борисов. Това пише в днешния си брой вестник "Прес", цитиран от БГНЕС.
 

Повод за подобни коментари в сръбската преса са информациите в София, че сръбският наркотрафикант Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердам, е готвел покушение срещу Борисов.

Пред "Прес" полицейски източници и служители на спецслужбите разказали, че Йосич дълго време „е бил крал на българския подземен свят“ и в България продължавал да има сериозни позиции. Те обаче не изключват вероятността подобни информации да имат за цел да се постигне „пиар за вътрешнополитически цели“.

Престъпната група „Килърите“ е извършила 12 мафиотски убийства. Те са забъркани в много убийства в България и Хърватия. Възможно е те да са планирали и убийството на Борисов, но дали  са получили заповед от Йосич, или това са решили сами, днес е невъзможно да се каже“, твърди още източникът пред „Прес“, като припомня, че „връзките на Йоца Амстердам с Борисов са тема вече от 10 години“.

Бившият ръководител на дирекцията за Държавна сигурност в Белград Мирослав Милошевич заяви пред сръбските медии, че не е изненадан от информацията за готвено покушение срещу Борисов. „Борисов е мой приятел. Ние имахме отлична комуникация, докато той бе начело на българската полиция, а аз на сръбската. Един път той сподели пред мен, че има оперативна информация, че Йоца Амстердам готви покушение срещу него. Когато през 2005 година в Белград организирахме среща на директорите на полициите от Югоизточна Европа, аз много исках Борисов да присъства на срещата. Той потвърди участието си, но в последния момент отложи визитата си, защото получил информация, че мафията е искала да го убие“, казва още Милошевич.

Самият той не вярва в приказките за връзки между Борисов и Сретен Йосич. Той дори не е сигурен, че двамата въобще се познават. „Аз не мога да кажа дали Сретен Йосич може да организира атентат от затвора. Едно обаче е ясно, че най-големите престъпници в света, независимо дали са в затвора, или на свобода, винаги са заедно и Сретен Йосич продължава да има сериозно присъствие в българския подземен свят“, казва още Милошевич.

Пред друго сръбско издание адвокатът на Сретен Йосич Велко Делибашич определя информациите за готвен атентат срещу Борисов като смешни. „По целия свят има хора, които са готови да кажат вякакви неща, за да получат статут на свидетели. От разследването ще стане ясно, че Йосич няма връзка с тези неща“, казва още Делибашич.

Пропимняме, че Сретен Йосич бе арестуван през 2002 година, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Той бе екстрадиран в Холандия, която по-късно го върна на Сърбия. В София Йоца Амстердам е живял с фалшива самоличност, тази на Марко Милосавлевич.

В момента Сретен Йосич излежава 15 годишна присъда за убийство. В същото време срещу него се води и друг процес за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5282 |04.08.2010 Президентът на Иран оцеля след атентат . 3| 5753 |30.07.2010 В Гърция пускат армията срещу шофьорите, революционери плашат с атентати . 1| 5332 |25.07.2010 Чавес: САЩ ми готвят атентат . 1| 5284 |20.07.2010 Унгария на бунт срещу МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads