Реклама / Ads
3| 5736 |30.07.2010 СВЯТ

В Гърция пускат армията срещу шофьорите, революционери плашат с атентати

.
Напрежението в Гърция расте
Гръцкото правителство реши да използва армията за да се противопостави и да въдвори ред след засилване на напрежението от стачката на шофьорите на цистерни.
 
Армейските части трябва да осигурят и нормалното снабдяване и зареждане на бензиностанциите в страната. Недоволството в южната ни съседка ескалира, съобщават информационните агенции от Атина. Заговори се за военно положение.
Противопоставянето между стачкуващите шофьори на цистерни и властите в Гърция се засили часове, след като правителството спешно нареди на протестиращите да се върнат на работа, съобщава вестник „Айриш таймс”.

От своя страна протестиращите заявиха желанието си да се борят докрай за правата си. Стачката остави без гориво почти всички бензиностанции в страната. Профсъюзите подкрепят шофьорите след безуспешни преговори с властите. Протестиращите искат отмяна на либерализацията на професията им. Те заявяват, че са заплатили до 300 000 евро за професионални лицензи и тези пари ще отидат на вятъра, ако всеки може да шофира цистерни в бъдеще. В отговор властите напомнят, че либерализацията на „затворените" професии е била сред условията за получаването на заема от МВФ и ЕС.
Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне десетките шофьори на камиони, протестиращи в Атина.
Среди от Гръцката комунистическа партия предупреждават за опасност от придобиване на прекалено много власт от военните, което е равно на военна хунта.

Хиляди туристи са блокирани заради недостига на гориво. Свършват хранителните продукти и медикаментите. Премиерът Георгиос Папандреу издаде заповед за гражданска мобилизация, която по принцип е характерна само за времена на война или природно бедствие.
Над 100 000 туристи от България, Сърбия, Румъния и Македония са блокирани в Северна Гърция, пише гръцкият вестник „Експрес”.

Според хотелиерите стачката е съсипала туристическия сезон в Северна Гърция, тъй като стотици хиляди туристи от балканските страни и много гърци от други части на страната са принудени да удължат почивките си заради липсата на гориво по бензиностанциите вследствие на стачката.

В същото време ултралявата групировка „Секта на революционерите”, която пое отговорността за убийството на журналиста Сократ Джолияс на 19 юли, заплаши властите, че ще организира терористични актове. В свое обръщение „революционерите” описват своите приоритетни цели, сред които са полицейски шефове, сгради на полицията, бизнесмени и водещи журналисти, пише Lenta.ru, позовавайки се на Associated Press.  „Чужденците мислят, че Гърция е рай за туристите, но ние ще я превърнем в територия на военни действия чрез атентати, пожари, убийства и взривове. Ние сме в състояние на война с вашата демокрация”, пише в прокламацията.

През лятото на 2009 година членове на „Секта на революционерите” извърши убийство на офицер от антитерорестичен полицейски отряд в Атина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5260 |20.07.2010 Унгария на бунт срещу МВФ . 0| 5302 |19.07.2010 Пак стрелят срещу полицията в Гренобъл . 1| 4630 |07.07.2010 24-часова стачка парализира Гърция . 0| 5357 |29.06.2010 Гърция отново стачкува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads