Реклама / Ads
5| 5869 |14.12.2013 СВЯТ

Безрезултатни преговори в Киев, нова вълна протести

.
Хиляди протестиращи за пореден ден от 3 седмици насам излизат на масов протест на основния площад в украинската столица. Те продължават да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, след като опозицията заяви, че президентът е отказал да изпълни техните искания по време на първите преговори, които имаха за цел да разредят напрежението след най-сериозната политическа криза от десетилетие насам.
 

Опозицията иска от него да назначи преходно правителство и да проведе предсрочни парламентарни и президентски избори. Президентът даде амнистия на някои от демонстрантите, които бяха арестувани и обвинени за нарушаване на обществения ред, но иначе не показа други признаци, че е готов да изпълни исканията на протеста.

Украинският лидер е поставен под силен натиск и разполага с много малко време, за да реши дали да насочи политически нестабилната страна към Запада чрез подписването на споразумението с ЕС, или да се присъедини към предвождания от Москва Митнически съюз.

Днес в украинската столица се очаква да пристигне американският сенатор републиканец Джон Маккейн. Той идва на двудневно посещение в Украйна. Утре към него ще се присъедини колегата му демократ Крис Мърфи.

„Сенатор Маккейн ще посети Киев, където ще се срещне с ръководството на страната, опозиционни лидери и представители на гражданското общество, в момент, когато те се опитват да определят бъдещето на своята страна", съобщи говорителят на Джон Маккейн.
В неделя сенаторът-демократ Крис Мърфи ще се присъедини към републиканския кандидат-президент от 2008 г., който изгуби битката с Барак Обама за Белия дом.

В неделя и управляващи, и опозиция подготвят големи демонстрации. Първите директни преговори между украинския президент и опозиционните лидери не успяха да разрешат кризата в страната, след което и двете страни обещаха да изпълнят улиците на Киев със свои поддръжници през почивните дни. Опозицията в Украйна организира нов масов протест в събота, а в същото време поддръжници на президента Виктор Янукович се подготвят за контрапротест, при което хиляди ще бъдат извозени с автобуси до Киев от източната част на страната.

"Украинските власти трябва да се въздържат от използването на сила и да осигурят мирното протичане на опозиционните протести през почивните дни", заяви говорителят на Държавния департамент Мери Харф и подчерта, че Вашингтон ще следи ситуацията отблизо.

Междувременно стана ясно, че администрацията на САЩ през 2013 г. е отделила за оказване на икономическа помощ на Украйна 100 милиона долара. Това съобщи представител на Държавния департамент, отговаряйки на журналистически въпрос, по какъв начин Вашингтон подпомага интеграцията между Киев и ЕС, предаде ИТАР-ТАСС.

В съобщението на американското външнополитическо ведомство се казва, че „през финансовата 2013 г. САЩ са предоставили сто милиона долара за модернизация на украинската икономика, демократизация и провеждане на други реформи". От Държавния департамент подчертават, че това е направено, „за да се помогне на Украйна при интеграцията с Евросъюза".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6041 |14.09.2013 Продължават преговорите за Сирия между Вашингтон и Москва . 0| 5132 |20.08.2013 Великобритания отказа преговори с Испания за Гибралтар . 3| 5718 |25.06.2013 ЕС подновява преговорите с Турция за членство . 1| 5455 |22.06.2013 Турски лидер моли ЕС да не блокира преговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads