Реклама / Ads
1| 3525 |19.03.2023 СВЯТ

Бившият пакистански премиер Имран Хан е обвинен в тероризъм

.
Имран Хан
Полицията в Пакистан повдигна обвинения срещу бившия премиер Имран Хан, 17 негови помощници и десетки поддръжници, обвинявайки ги в тероризъм и няколко други престъпления. Преди ден последователи на сваления премиер влязоха в сблъсък със силите за сигурност в Исламабад, съобщават световните агенции.
 

Вчера в продължение на часове привържениците на Хан влизаха в сблъсъци с полицията пред съда, където бившият премиер трябваше да се яви по дело за подкуп. Полицията за борба с безредиците използва палки и сълзотворен газ, докато привържениците на Хан хвърляха бомбички и камъни по силите на реда.

 

Повече от 50 полицаи бяха ранени, а полицейски контролно-пропускателен пункт, няколко коли и мотоциклети бяха подпалени. Полицията съобщи, че по време на насилието са арестувани 59 поддръжници на Хан. Хан обаче така и не се яви в съда, за да се изправи пред обвиненията, че е продал подаръци, получени по време на мандата си, и е укрил взетите средства. 

 

Освен Хан, заведеното днес дело обвинява бивши и настоящи депутати, бивши министри, бивш председател на парламента и десетки поддръжници на Хан. Обвиненията включват тероризъм, възпрепятстване на полицейски служители при изпълнение на задачите им, нападения срещу полицията, раняване на служители и заплаха за живота им. 

 

Събитията са последните, свързани с нарастващото насилие около 70-годишния Хан, който беше свален от власт с вот на недоверие в парламента през април миналата година. Оттогава бившата звезда на крикета, превърнал се в ислямистки политик, твърди - без да представя доказателства, че отстраняването му е незаконно и е заговор на правителството на неговия наследник Шахбаз Шариф и Вашингтон. Както Шариф, така и САЩ отхвърлиха обвиненията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5179 |23.02.2023 Мощна експлозия в Киев по време на посещението на испанския премиер . 0| 3593 |07.02.2023 Според в-к ”Таймс” британският премиер Риши Сунак обмисля промени в кабинета . 0| 3111 |18.01.2023 Бившият президент Доналд Тръмп планира да се завърне във Facebook и Twitter . 0| 3105 |15.09.2022 Премиерът на Швеция ще подаде оставка днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads