Реклама / Ads
6| 3592 |31.05.2023 СВЯТ

Британският външен министър: Украйна има право да напада руска територия

.
Джеймс Клевърли заяви, че Украйна е в правото си да използва сила извън нейните граници като форма на самозащита Източник: БГНЕС
Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Украйна е в правото си да използва сила извън нейните граници като форма на самозащита, визирайки нападението с дронове срещу Москва, предава БНР. В същото време най-голямата британска оръжейна компания води преговори с Киев за производство на оръжия в Украйна.
 

По време на пресконференция в Естония на въпрос дали Украйна има право да напада руска територия, Джеймс Клевърли заяви, че не е запознат в подробности със случилото се в Москва и не иска излишно да спекулира, но Украйна има легитимно право да се брани както в собствените си граници, така и да използва сила извън границите си, за да подкопава способността на Русия да извършва нападения в самата Украйна.

 

"Така че легитимните военни цели отвъд собствената ѝ граница са част от самоотбраната на Украйна“, изтъкна дипломат номер едно на Великобритания.

 

Междувременно Скай нюз разпространи новина, че британският производител на оръжия BAE Systems води преки преговори с Володимир Зеленски за производство на територията на Украйна.

 

Медията отбеляза, че това е още един знак, че Великобритания има централна роля във въоръжаването на украинските сили, а компанията доставя танкове Challenger 2, артилерийски части и боеприпаси, които са от решаващо значение за войната срещу Русия.

 

Освен откриване на производствени и ремонтни мощности, Володимир Зеленски и главният изпълнителен директор на BAE Systems Чарлз Уудбърн са обсъдили и създаването на местен офис на компанията в страната.

 

Двете страни са потвърдили пред вестник "Дейли телеграф", че все още няма договорени срокове и мащаби на производство, но интензивните дискусии продължават.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3267 |16.02.2023 Израелският външен министър посети Киев . 0| 3594 |07.02.2023 Според в-к ”Таймс” британският премиер Риши Сунак обмисля промени в кабинета . 0| 4267 |03.04.2022 Японски министър: Санкциите срещу Русия ще растат, докато не се стигне до мир . 0| 3219 |11.10.2021 Австрийският външен министър полага клетва като канцлер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads